TopReceptek.hu Ünnepek Karácsony Mákos és diós kalács, bejgli Elegáns fahéjas kelttésztás kalács
Elegáns fahéjas kelttésztás kalács
Recept Elegáns fahéjas kelttésztás kalács
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Viki78    ·   10.5.2017

Elegáns fahéjas kelttésztás kalács

Nagyon szeretem a tetszetős desszerteket, az elegáns fahéjas kelttésztás kalács pedig tökéletesen beleillik ebbe a kategóriába. Szerintem az egyik legmutatósabb sütemény, amit az asztalra tehetünk. Ha a csavart tészta elkészült, már csak egy ollóra van szükségünk, amivel bevagdossuk, majd egyszerűen a kis kapott szeletkéket, jobbra, balra és középre helyezük. Csak egy kis kézügyesség és türelem kell hozzá, a végeredmény pedig magáért beszél.

Alapanyagok

Szükségünk lesz:

150 ml
tej
100 g
fehér joghurt
7 g
szárított élesztő
2 evőkanál
kristálycukor
1 kiskanál
1 db
tojás
500 g
rétesliszt
70 ml
olaj

Szükségünk lesz még:

150 g
vaj
3 evőkanál
kristálycukor
2 kiskanál
fahéj

Öntet:

3 evőkanál
víz
100 g
kristálycukor
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. 100 ml tejet megmelegítünk, hozzáadunk 1 kiskanál cukrot és a szárított élesztőt. Hagyjuk egy kicsit állni, hogy felfusson az élesztő. A többi tejet összekeverjük a joghurttal, hozzáadjuk a sót, cukrot, 1 tojást és az olajat. Alaposan összekeverjük, hozzáadjuk az élesztőt, majd a végén a lisztet is. Sima tésztává dolgozzuk, meleg helyen kb. 2 órán keresztül kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és teljes felületén megkenjük puha vajjal. Megszórjuk a kristálycukor és a fahéj keverékével, és feltekerjük.
  3. A tekercset áttesszük egy tepsire, amit előtte sütőpapírral béleltünk ki.
  4. Éles ollóval elkezdjük kb. 45 fokos szögben, 1 centinként bevagdosni a tésztát. Figyelünk rá, hogy ne vágjunk le a tészta aljáig, vágás után hol egyik, hol másik oldalra tesszük a levágott részt. Minden harmadik darabot egyenesen fektetve hagyunk.
  5. A tekercset kb. 20 percig még lefedve állni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 180°C-on, kb. 15-20 percig sütjük.
  6. Kivesszük a megsült kalácsot, és bekenjük az öntettel – 100g cukrot 3-5 kanál vízben forralunk.

Forrás: Vk

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása