TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Hihetetlenül finom diós-mézes szelet
Hihetetlenül finom diós-mézes szelet
Recept Hihetetlenül finom diós-mézes szelet
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Viki78    ·   2.10.2016

Hihetetlenül finom diós-mézes szelet

A hihetetlenül finom diós-mézes szelet egy rendkívül könnyű és légies sütemény, ami szétolvad a nyelveden. Az elkészítése kicsit több időt vesz igénybe, de megéri. Kávéhoz, vagy csak önmagában is tökéletes.

90 perc
Elkészítés
30 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Tésztához:

500 g
búzafinomliszt
200 g
porcukor
2 db
tojás
200 g
vaj
2 ev. kanál
méz
2 kv. kanál
szódabikarbóna
2 kv. kanál
tej
100 ml
rum

Krémhez:

450 ml
tej
2 ev. kanál
búza finomliszt
2 ev. kanál
keményítő
100 g
kristálycukor
250 g
vaj
2 csomag
vaníliacukor

Diós réteghez:

400 g
apróra vágott dió
100 g
porcukor
150 g
vaj
3 ev. kanál
méz
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A tésztához a lisztet, a cukrot, tojást, kockára vágott vajat, mézet és tejben feloldott sót alaposan eldolgozzuk, és addig gyúrjuk, míg egy tésztacipó formájú sima tésztát nem kapunk. A tésztát háztartási fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ha a tésztát tovább tartjuk a hűtőben, akkor túlságosan megköt és nehezebb lesz formázni.
  2. A tésztát két részre vágjuk és mindkettőt 3-4 mm vastagságú lapra nyújtjuk. A széleit késsel levágjuk, így a tészta szép téglalap alakú lesz. Az egyik lapot sütőpapírral kibélelt tepsiben 170 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Én most 12 percig sütöttem, és a lap elkészült. A tésztát a sütés közben ajánlott leellenőrizni, ugyanis minden sütő másképp süt, és csak magunk tudunk meggyőződni arról, hogy a tészta megsült-e.
  3. A másik tésztát megszórjuk a diós töltelékkel, a tölteléket azalatt készítjük el, míg az első tészta sül: a hozzávalókat összekeverjük, egy edénybe rakjuk és addig melegítjük, míg egy egységes massza nem lesz belőle. Ez kerül a kinyújtott tészta tetejére, majd a diós tésztát 10-15 percig 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
  4. Ezután elkészítjük a krémet: egy edényben a tejben feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk a lisztet, a keményítőt és addig főzzük, míg sűrű krémet nem kapunk. Ezután a krémet levesszük a tűzről és kihűtjük. A vajat a vaníliacukorral habosra verjük és hozzáadjuk a krémhez.
  5. Összeállítjuk a süteményt: az először megsült tésztalapot meglocsoljuk a rummal, rákanalazzuk a tejes krémet, elsimítjuk, majd erre kerül a diós sült tészta. Én a süteményt széltében ketté vágtam. Egy éjszakát pihentettem, majd fogazott késsel felvágtam. A pihentetés alatt a tészta szépen megpuhult és könnyen vághatóvá vált.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása