TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Mascarpone krémes ZEBRA sütemény
Mascarpone krémes ZEBRA sütemény
Recept Mascarpone krémes ZEBRA sütemény
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Babu27    ·   9.12.2016

Mascarpone krémes ZEBRA sütemény

A „zebrás” vagy csíkos süteménynek számos verziója létezik, készítettem már kekszből (kakaós és vaníliás háztartási keksz), kakaós tésztából túrós töltelékkel, de nekem leginkább ez a mascarpone krémes ZEBRA sütemény ízlik. Lényegében puha és omlós tésztát készítünk, amit két részre osztunk, az egyiket kakaóval megbolondítjuk, és ezt a két tésztát öntjük egymásra. A sütemény pikantériája a kakaós és világos rétegeken kívül a finom narancsos aroma, a lekvár és az ellenállhatatlan mascarpone krém. Nálunk nagyon közkedvelt sütemény, és vendégvárónak is szívesen késszítem.

Alapanyagok

Tészta:

5 db
tojás
250 g
porcukor
1 csomag
vaníliacukor
125 ml
meleg víz
250 ml
olaj
375 g
rétesliszt
1 csomag
sütőpor
1 ks
narancs héja
2 ev. kanál
kakaó
4 ev. kanál
rum
4 ev. kanál
tej
csipet só
4 ev. kanál
sárgabaracklekvár

Krém:

500 g
mascarpone
130 g
porcukor
10 lap
zselatin
6 ev. kanál
narancslikőr vagy narancslé
250 ml
habtejszín
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként beledolgozunk 50 g porcukrot.
  2. A narancs reszelt héját összekeverjük a maradék, 200 g porcukorral, a vaníliacukorra, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és habosra verjük. Ezután kerül bele a meleg víz, az olaj, legvégül pedig a sütőporral elkevert liszt. Utoljára ebbe a masszába keverjük bele óvatosan a cukros tojáshabot.
  3. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, az egyik részbe beledolgozzuk a rumot, kakaót és a tejet.
  4. Egy 26 cm átmérőjű, kör alakú sütőformát előkészítünk, olajjal kikenjük és elkezdjük a tészta rétegezését: a közepére kb. 2 evőkanálnyi világos tészta kerül, ennek a közepére kb. 2 evőkanálnyi kakaós tészta, az egészet pedig addig folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy.
  5. Az így elkészített alapot 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük.
  6. A sütési idő elteltével a sütőt kikapcsoljuk, de a formát nem vesszük ki a sütőből, csupán a sütő ajtaját kicsit lehajtjuk, és 15 percig így pihentetjük a süteményt. Miután a 15 perc eltelt, a süteményt kivesszük a sütőből és kihűtjük.
  7. A kihűlt süteményt megkenjük a lekvárral.
  8. Erre kerül a krém: a mascarpone sajtot elkeverjük a cukorral, a narancslével (vagy likőrrel, de mivel a narancs héját használtam, a narancs levét is felhasználtam). A zselatint a tasakon található útmutató szerint beáztatjuk, majd hozzáadjuk a krémhez. Végül belekeverjük a tejszínhabbá vert tejszínt, és ez a krém kerül a sütemény tetejére. Kakaóval díszítjük, pár órára (vagy akár egy éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük, majd tálaljuk. Jó étvágyat!
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása