TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Pudingos receptek Méteres süti ahogy nagymamám készíti
Méteres süti ahogy nagymamám készíti
Recept Méteres süti ahogy nagymamám készíti
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Viki78    ·   14.1.2017

Méteres süti ahogy nagymamám készíti

A méteres süti gyerekkorom egyik legkedvesebb süteménye, amit mamám szokott készíteni. Igaz, az elkészítése időigényes és kell hozzá némi türelem, de az eredmény egy valóban hosszú, és ezáltal sok-sok szeletből álló, puha és lágy, csokival bevont pudingkrémes finomság. Persze erre a sütire is érvényes, hogy ahány ház, annyi szokás. Valaki az őzgerinc formára tesz még egy réteg piskótát, valaki puncsos pudingkrémet használ, és a csokoládés máz is minden konyhában más. A végeredményez ez nem sokat változtat, ugyanis a méteres süti, ahogy nagymamám készíti (és természetesen más nagymama is) a család egyik kedvence.

Alapanyagok

Tészta:

4 db
tojás
260 g
porcukor
10 ev. kanál
olaj
8 ev. kanál
langyos vít
260 g
búzafinomliszt
1/2 csomag
sütőpor
ízlés szerint kakaó

Krém:

1/2 l
tej
150 g
kristálycukor
1 csomag
vaníliacukor
1 csomag
vanília ízű pudingpor
250 g
vaj
csokiöntet
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A tojások sárgáját és fehérjéjét szétválasztjuk. A sárgáját a porcukorral habosra verjük, majd fokozatosan beledolgozzuk az olajat és a vizet. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük.
  2. A lisztet átszitáljuk és elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojássárgás habos masszához. végül óvatosan beledolgozzuk a tojáshabot. Elkeverjük, a tésztát pedig két részre osztjuk. Az egyiket belekeverjük egy kivajazott és liszttel beszórt őzgerinc sütőformába. A maradék tésztához hozzáadjuk a kakaót, elkeverjük és ezt is egy őzgerinc formába öntjük. A két süteményt 180 fokon fél órát sütjük. Miután megsült, megvárjuk, míg kihűl és a sütiket kiforgatjuk a formából.
  3. A kihűlt tésztát, miután kivettük a formából, vékonyan felszeleteljük. Én a kis barázdák mentén vágtam fel a süteményeket.
  4. A tejből, cukorból, vaníliacukorból és pudingporból sűrű pudingot főzünk. A pudingot kihűtjük, majd beledolgozzuk a habosra vert vajat, és sima állagú krémmé verjük a vajas pudingot.
  5. A világos és a sötét tésztaszeleteket a pudingos krémmel mindkét felén megkenjük és összetapasztjuk őket. Egy kis krémet félreteszünk, hogy az oldalát és a tetejét – az egész süti felszínét be tudjuk vele vonni.
  6. A sütit legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük, majd kivesszük és csokiöntettel díszítjük. Vízbe mártott éles késsel „ferdén” felszeleteljük a süteményt.%
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása