TopReceptek.hu Főétkezések Ebéd A rántott sajt nem fog kifolyni. Hogyan készítsünk tökéletes rántott sajtot + recept
A rántott sajt nem fog kifolyni. Hogyan készítsünk tökéletes rántott sajtot + recept
A rántott sajt nem fog kifolyni. Hogyan készítsünk tökéletes rántott sajtot + recept
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   11.3.2023

A rántott sajt nem fog kifolyni. Hogyan készítsünk tökéletes rántott sajtot + recept

A rántott sajt főleg a gyerekek körében nagyon népszerű, de mi, felnőttek sem vetjük meg ezeket a finom falatokat. Sajnos örök kérdés, hogyan lehet tökéletes rántott sajtot készíteni. Összegyűjtöttünk pár olyan trükköt, ami segíthet a tökéletes recept elkészítésében.

Sdílet na Facebooku

A megfelelő sajt kiválasztása

A tökéletes rántott sajt a megfelelő sajt kiválasztásával kezdődik. Minél zsírosabb a sajt, annál jobb. Nemcsak finomabb, de az állaga is krémesebb lesz sütést követően. A gouda ideális választás, de cheddar vagy trappista is jó lehet. Az edami sajt is jó lehet erre a feladatra, de érdemes legalább 45%-os zsírtartalmú sajtot választani.

A camembert sajt is érdekes választás lehet. A rántott camembert áfonyával igazán különleges élményt.

A rántott sajt nem fog kifolyni. Hogyan készítsünk tökéletes rántott sajtot + recept, lépés 1

Kicsit a fagyasztóban

Legyen szó bármilyen sajtról, fontos lépés, hogy használat előtt tegyük fagyasztóba, nagyjából 10 percre. A sajttal sokkal könnyebb lesz dolgozni, ráadásul sütés közben sem fog szétfolyni a serpenyőben. A panír ropogósra sül, a sajt pedig szépen megolvad a panír alatt.

Hogyan panírozzuk a sajtot?

Az egyik legfontosabb lépés a panírozás. A panír az, ami nem engedi, hogy a forró, megolvadt sajt kifolyjon az olajba. A panírhoz kell finomliszt, tojás és panírmorzsa. A folyamat egyszerű: a sajtot lisztbe forgatjuk, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába.

A trükk abban rejlik, hogy a sajtot duplán kell panírozni. Ezzel tudjuk biztosítani a kellően vastag panírréteget. Az szép ropogós lesz, a sajt pedig nem fog kifolyni.

Az olaj megfelelő hőmérséklete

A sütéshez napraforgóolaj helyett érdemes repceolajat választani. Vajban is süthetjük, de ez kevésbé gazdaságos megoldás.

Az olajnak el kell lepnie a rántani szánt sajtokat. Nem kell túl nagy edényt vagy serpenyőt választani. A hőmérséklet nagyjából 175 fok kell, hogy legyen.

Ha nincs kéznél hőmérő, akkor az olajat sokáig kell melegíteni. Végezzünk próbát: egy kis darabka panírt dobjunk az olajba – ha jó sok már a buborék, akkor az olaj elég forró.

További lehetőségek

Remek megoldás, ha a panírt ízesítjük, mondjuk zöldfűszerrel. Az is jó megoldás, ha a zsemlemorzsát reszelt parmezánnal keverjük el.

A rántott sajtot sokszor sonkával is lehet kombinálni. Elég, ha két vékony sajtlap közé egy szelet sonkát teszünk, így panírozzuk, így sütjük meg.

Ha a zsemlemorzsát panko morzsára cseréljük, a végeredmény még ropogósabb rántott sajt lesz.

A sajt elkészítése nem nagy ördöngősség, de azért van benne némi kihívás. Pár egyszerű lépés betartásával tökéletes ételt készíthetünk.

1. Tepsiben sült panírozott sajt – mintha olajban sült volna

Nagyon szeretem a rántott sajtot, de az elkészítése nem tartozik a kedvenc elfoglalásaim közé. Elsősorban nem a panírozással van a gond, hanem a sütéssel. Nyúlik, szétesik, olyan „odafigyelős” és nem igazán tiszta munka. Ha megkívánom a rántott sajtot, akkor mindig ezt a tepsis változatot készítem. A tepsiben sült panírozott sajt tényleg olyan, mintha bő olajban sült volna, és további nagy előnye, hogy egy tepsiben el tudom készíteni az egész adagot, A biztonság kedvéért kétszer is paníroztam, először a klasszikus liszt-tojás-zsemlemorzsa hármasba, majd ismét tojásba és zsemlemorzsába.

A recept ITT található

Recept Tepsiben sült panírozott sajt – mintha olajban sült volna

2. Szalonnába göngyölt rántott kéksajt

Ez a recept elsősorban azoknak kedvez, akik szeretik az intenzív ízeket, és nem utolsósorban a kéksajtot. Rám mindkét kategória illik, így nem meglepő, hogy előszeretettel készítem ezt a fogást. A sonkába tekert rántott kéksajt egy igazán kiadós ebéd, fantasztikus ízvilággal. A kéksajt és szalonna egy egyedi ízvilágot kölcsönöz a fogásnak, a ropogós textúrát pedig a klasszikus liszt-tojás-zsemlemorzsa panír biztosítja. Burgonyával, salátával, önmagában, vagy egy könnyű salátával is tálalható.

A recept ITT található

Recept Szalonnába göngyölt rántott kéksajt

3. Sajtgolyók ropogós tésztában, áfonyamártással

A böjt idején jól jönnek a húsmentes receptek, fogások. Hogy a család is örömét lelje ebben az időszakban, többször is meglepem őket ezekkel a pompás, ropogós sajtgolyókkal. Camembert sajtból készítem őket. A sajtokat felkockázom, az egyes adagokból golyókat formázok, majd a golyókat tésztába és zsemlemorzsába forgatom. Bő olajban kisütöm, és finom áfonyás mártással tálalom.

A recept ITT található

Recept Sajtgolyók ropogós tésztában, áfonyamártással

 

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása