A rántott sajt főleg a gyerekek körében nagyon népszerű, de mi, felnőttek sem vetjük meg ezeket a finom falatokat. Sajnos örök kérdés, hogyan lehet tökéletes rántott sajtot készíteni. Összegyűjtöttünk pár olyan trükköt, ami segíthet a tökéletes recept elkészítésében.
A rántott sajt főleg a gyerekek körében nagyon népszerű, de mi, felnőttek sem vetjük meg ezeket a finom falatokat. Sajnos örök kérdés, hogyan lehet tökéletes rántott sajtot készíteni. Összegyűjtöttünk pár olyan trükköt, ami segíthet a tökéletes recept elkészítésében.
A tökéletes rántott sajt a megfelelő sajt kiválasztásával kezdődik. Minél zsírosabb a sajt, annál jobb. Nemcsak finomabb, de az állaga is krémesebb lesz sütést követően. A gouda ideális választás, de cheddar vagy trappista is jó lehet. Az edami sajt is jó lehet erre a feladatra, de érdemes legalább 45%-os zsírtartalmú sajtot választani.
A camembert sajt is érdekes választás lehet. A rántott camembert áfonyával igazán különleges élményt.
Legyen szó bármilyen sajtról, fontos lépés, hogy használat előtt tegyük fagyasztóba, nagyjából 10 percre. A sajttal sokkal könnyebb lesz dolgozni, ráadásul sütés közben sem fog szétfolyni a serpenyőben. A panír ropogósra sül, a sajt pedig szépen megolvad a panír alatt.
Az egyik legfontosabb lépés a panírozás. A panír az, ami nem engedi, hogy a forró, megolvadt sajt kifolyjon az olajba. A panírhoz kell finomliszt, tojás és panírmorzsa. A folyamat egyszerű: a sajtot lisztbe forgatjuk, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába.
A trükk abban rejlik, hogy a sajtot duplán kell panírozni. Ezzel tudjuk biztosítani a kellően vastag panírréteget. Az szép ropogós lesz, a sajt pedig nem fog kifolyni.
A sütéshez napraforgóolaj helyett érdemes repceolajat választani. Vajban is süthetjük, de ez kevésbé gazdaságos megoldás.
Az olajnak el kell lepnie a rántani szánt sajtokat. Nem kell túl nagy edényt vagy serpenyőt választani. A hőmérséklet nagyjából 175 fok kell, hogy legyen.
Ha nincs kéznél hőmérő, akkor az olajat sokáig kell melegíteni. Végezzünk próbát: egy kis darabka panírt dobjunk az olajba – ha jó sok már a buborék, akkor az olaj elég forró.
Remek megoldás, ha a panírt ízesítjük, mondjuk zöldfűszerrel. Az is jó megoldás, ha a zsemlemorzsát reszelt parmezánnal keverjük el.
A rántott sajtot sokszor sonkával is lehet kombinálni. Elég, ha két vékony sajtlap közé egy szelet sonkát teszünk, így panírozzuk, így sütjük meg.
Ha a zsemlemorzsát panko morzsára cseréljük, a végeredmény még ropogósabb rántott sajt lesz.
A sajt elkészítése nem nagy ördöngősség, de azért van benne némi kihívás. Pár egyszerű lépés betartásával tökéletes ételt készíthetünk.
1. Tepsiben sült panírozott sajt – mintha olajban sült volna
Nagyon szeretem a rántott sajtot, de az elkészítése nem tartozik a kedvenc elfoglalásaim közé. Elsősorban nem a panírozással van a gond, hanem a sütéssel. Nyúlik, szétesik, olyan „odafigyelős” és nem igazán tiszta munka. Ha megkívánom a rántott sajtot, akkor mindig ezt a tepsis változatot készítem. A tepsiben sült panírozott sajt tényleg olyan, mintha bő olajban sült volna, és további nagy előnye, hogy egy tepsiben el tudom készíteni az egész adagot, A biztonság kedvéért kétszer is paníroztam, először a klasszikus liszt-tojás-zsemlemorzsa hármasba, majd ismét tojásba és zsemlemorzsába.
2. Szalonnába göngyölt rántott kéksajt
Ez a recept elsősorban azoknak kedvez, akik szeretik az intenzív ízeket, és nem utolsósorban a kéksajtot. Rám mindkét kategória illik, így nem meglepő, hogy előszeretettel készítem ezt a fogást. A sonkába tekert rántott kéksajt egy igazán kiadós ebéd, fantasztikus ízvilággal. A kéksajt és szalonna egy egyedi ízvilágot kölcsönöz a fogásnak, a ropogós textúrát pedig a klasszikus liszt-tojás-zsemlemorzsa panír biztosítja. Burgonyával, salátával, önmagában, vagy egy könnyű salátával is tálalható.
3. Sajtgolyók ropogós tésztában, áfonyamártással
A böjt idején jól jönnek a húsmentes receptek, fogások. Hogy a család is örömét lelje ebben az időszakban, többször is meglepem őket ezekkel a pompás, ropogós sajtgolyókkal. Camembert sajtból készítem őket. A sajtokat felkockázom, az egyes adagokból golyókat formázok, majd a golyókat tésztába és zsemlemorzsába forgatom. Bő olajban kisütöm, és finom áfonyás mártással tálalom.
Minden nap tipp ízletes fogásokra az egész családnak
Rövid videó kóstolók, ennek nem lehet ellenállni
Válasszon egy helyen a legjobb receptek közül