Szinte mindenki találkozott már hagymavágás közben a szemet irritáló, csípő érzéssel. A hagyma egy alapvető hozzávaló, számos étel elengedhetetlen kelléke, a magyar konyha pedig szinte elképzelhetetlen hagyma nélkül. Évente akár több tíz kg hagymát is elfogyasztunk. De ha a hagyma szeletelésére kerül a sor, bizony sokan arra gondolnak, hogy ez csípős vagy fájdalmas lesz. Sok-sok trükkről hallani, de ezek tényleg működnek?
Szinte mindenki találkozott már hagymavágás közben a szemet irritáló, csípő érzéssel. A hagyma egy alapvető hozzávaló, számos étel elengedhetetlen kelléke, a magyar konyha pedig szinte elképzelhetetlen hagyma nélkül. Évente akár több tíz kg hagymát is elfogyasztunk. De ha a hagyma szeletelésére kerül a sor, bizony sokan arra gondolnak, hogy ez csípős vagy fájdalmas lesz. Sok-sok trükkről hallani, de ezek tényleg működnek?
A hagyma kéntartalma nem elhanyagolható
A növények a talajból, táptalajból jutnak hozzá azokat az anyagokhoz, melyek szükségesek fejlődésükhöz. Ezek közé tartozik a kén is. A hagyma a kártevők ellen az ún. syn-propanethial-S-oxid nevű anyaggal védekezik – minél frissebb a hagyma, annál több benne ez az anyag. Ha a kés megsérti a hagyma héját, ez az anyag felszabadul, előbb-utóbb pedig a szem is megérzi.
A kén és származékai aránylag gyorsan jutnak el a szemhez. Ha vízzel érintkeznek, akkor kénsavvá és kénhidrogénné alakul át. Ezek a vegyületek irritálják a szemet, égető érzést váltanak ki. Erre az irritációra természetes reakció a könnyezés. Ha a hagyma nagyon friss és nagyon fiatal, akkor ez az irritáció bizony annál erősebb. Szerencsére van rá mód, hogy csökkentsük az irritációt és elkerüljük a könnyezést.
Hagymaszeletelés égő gyertya mellett
A gyertyát a meghitt hangulat és illatok felszabadulása érdekében gyújtjuk meg, de hagymavágás során is segítségünkre lehet. A gyertya nem azért kell, hogy kelemes hangulatot hozzon létre, hanem azért, mert elősegíti a légmozgást. A meleg levegő felszáll, a hideg levegő pedig felváltja a helyét. A hideg levegő, ami az irritáló anyagokat tartalmazza, lejjebb lesz, így nem kerül a szem közelébe.
A gyertyát kellő távolságra kell helyezni: ne legyen túl közel, de túl távol se.
A kenyér is megoldás
Ha hagymavágás, szeletelés közben kenyeret rág, akkor elsősorban arra fog koncentrálni, ami a szájában van, nem pedig az égető, irritáló érzésre, amit a hagyma kivált. Érdekes, nem? Érdemes kipróbálni.
Használjunk nagyon éles kést
Egyszerű, egyértelmű megoldás. Ha nem használunk megfelelően éles kész, akkor a vágás során sokkal több sejtfal sérül meg, így pedig sokkal több irritáló anyag szabadul fel a hagymából. Éles kés használatával kisebb az irritáció esélye.
Hagyma víz alatt
A hagymát vágás, szeletelés előtt érdemes vízbe mártani. Az irritáló anyagok reakcióba lépnek a vízzel. A hagyma felszínén lévő anyag a vízbe kerül, azt ismét lemossuk, ezért kevesebb irritáló anyag jut el a szemhez.
Próbálja ki ezeket a trükköket, hátha Önnél is beválnak.
Kedvenc hagymával készült receptjeink:
1. Hagymás „kalács” leveles tésztából
A hagymás „kalács” leveles tésztából egy gyors és egyszerű módja annak, hogy egy kenyérlángost készítsünk. Nem sokban tér el az íze a lángállótól, tökipompostól, ki hogy ismeri, és sokkal gyorsabb. Ajánlom azoknak akik időszűkében szeretnének egy finomságot varázsolni az asztalra. Nagyon finom!
2. Darált hússal töltött szalonnás hagymabombák
Kiváló recept, ami nemcsak grillszezonban, hanem télen is könnyen elkészíthető. Az alapanyagokat szinte bármelyik nagyobb boltban meg tudjuk vásárolni, így nem marad más hátra, mint elkészíteni ezt a finomságot. A darált hússal töltött szalonnás hagymabomba nemcsak ízben gazdag, hanem nagyon jól is mutat. A húst mindenki maga kedvére fűszerezheti, én ennél a verziónál szójaszószt, pikáns ketchupot, worcester szósz és BBQ szószt használtam, és persze egy kevés gombával is feljavítottam.
3. Hagymás-szalonnás falatkák
A hagymás-szalonnás falatkák igazi kis vendégváró falatok. Én szeretem a „nagyobb” falatokat, így kb. 8 cm átmérőjű korongokat készítettem, amolyan kis pici lepénykéket, de bátran lehet kisebbeket is kiszaggatni a kelt tésztából. Mivel imádom a szalonnás-hagymás keveréket, nem volt kérdéses, hogy ez a feltét kerül a kis korongok tetejére. Ha bátrabbak vagyunk, akkor bátran kísérletezhetünk a díszítéssel és ízesítéssel. Tapasztalatból írom, hogy a fokhagyma, tejföl, lilahagyma, sült sonka, pirított lilahagyma is tökéletesen illik a kis korongokra, de akár pizzás feltét és sajt is használható.
Rövid videó kóstolók, ennek nem lehet ellenállni
Válasszon egy helyen a legjobb receptek közül
Minden nap tipp ízletes fogásokra az egész családnak