TopReceptek.hu Köretek Rizs Hogyan főzzünk tökéletes rizst: Mi a pontos aránya a víznek és rizsnek? Mit kell még hozzáadni?
Hogyan főzzünk tökéletes rizst: Mi a pontos aránya a víznek és rizsnek? Mit kell még hozzáadni?
Recept Hogyan főzzünk tökéletes rizst: Mi a pontos aránya a víznek és rizsnek? Mit kell még hozzáadni?
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   9.3.2023

Hogyan főzzünk tökéletes rizst: Mi a pontos aránya a víznek és rizsnek? Mit kell még hozzáadni?

A rizs nagyon népszerű köret. Az elkészítése nagyon gyors és egyszerű. Számos olyan trükk létezik, ami még ezt az egyszerű folyamatot is megkönnyíti. A tökéletes rizst el lehet készíteni otthon is.

Hogyan kell a rizst főzni?

Alapjáraton a tökéletes rizshez szükségünk van a kedvenc rizsünkre, vízre, csipet sóra és egy megfelelő edényre. A rizst átmossuk, edénybe tesszük, vízzel felöntjük, sózzuk, megfőzzük. Persze ettől el is lehet térni, a végeredmény pedig így is tökéletes lesz.

 1. A száraz serpenyőt felforrósítjuk.
 2. Kevés olajat öntünk az edénybe.
 3. Az átmosott rizst rászórjuk, pár pillanatig pirítjuk.

Ez a folyamat nem tart tovább egy percnél – amikor a rizsszemek már „pattognak” és illatoznak, hozzáláthatunk a következő lépéshet.

Ráöntjük a forró vizet, a rizst pedig kis lángon megfőzzük.

A rizs és víz megfelelő aránya

A rizs és víz aránya nincs kőbe vésve. Általános szabály, hogy egy bögre rizshez másfél bögre vízre van szükségünk, de valaki 1:2 arányra esküszik. Ha a rizsfőzés még így is gondot okoz, akkor érdemes beszerezni a megfelelő méretű rizsfőzőt. A gép helyettünk is gondoskodik arról, hogy a rizs tökéletes legyen. Beleszórjuk a rizst, beleöntjük a vizet, a rizsfőző pedig megfőzi a riszt.

Recept elkészítése Hogyan főzzünk tökéletes rizst: Mi a pontos aránya a víznek és rizsnek? Mit kell még hozzáadni?, lépés 1

Milyen rizsfajták léteznek?

A rizsnek is számos fajtája létezik, ezeket érdemes szem előtt tartani, amikor rizst választunk.

 • Házminrizs – tipikus ízzel és illattal rendelkezik. A szemek tapadósak, ideális mártásokhoz.
 • Basmati – lágy ízvilág, kifejezetten ajánlott szárazabb ételekhez. A szemek nem tapadnak, levegős és pörgős.
 • Parboiled – nem hántolt rizsszemekről van szó. Gőz alatt a szemek tökéletesen megpuhulnak, de nem ragadnak, nem főnek szét.
 • Arborio – rövid szemű rizs, kissé ovális, főleg rizottó készítéséhe használják, de sushihoz is ideális.
 • Fekete rizs – jellemzője a színe. Antioxidáns tartalma gazdag, tökéletes köret halakhoz, húsokhoz.
 • Barna rizs – rostokban és vitaminokban gazdag rizs. Az elkészítése tovább tart, a szemek keményebbek.

Recept elkészítése Hogyan főzzünk tökéletes rizst: Mi a pontos aránya a víznek és rizsnek? Mit kell még hozzáadni?, lépés 2

A rizs alternatív elkészítése

A rizs mellett az edénybe a vizen kívül csak sót teszünk. De ha ez már unalmas, akkor érdemes feldobni a köretet. A zöldségek, esetleg gyümölcsök remek választás lehet, de a fűszerektől sem kell megijedni.

Az egyik kedvenc fűszerünk a kurkuma. Nemcsak ízben, hanem színben is feldobja a rizst. Ami még szóba jöhet:

 • szerecsendió,
 • szegfűszeg,
 • kardamon,
 • koriander,
 • gyömbér.

A curry is jó választás, főleg más fűszerekkel keverve.

A rizst friss fűszernövényekkel is feldobhatjuk. Ilyen fűszer lehet a friss snidling, újhagyma, petrezselyemzöld vagy majoránna. Az aprított fűszereket érdemes egy kanálnyi vajjal elkeverni, úgy adni a rizshez.

A rizst akár pirított hagymára is szórhatjuk, ez is kellemes ízt kölcsönöz neki. A pirított hagymára már csak a rizs, víz és egy kevés só kell.

Ragadós rizs

Egyes rizsfajták nagyon ragadnak. Ezért is fontos, hogy a célnak megfelelő rizst válasszunk ki. A tapadós, ragadós rizst szinte senki sem szereti. Ezért is kell a rizsszemeket használat előtt jól átmosni.

A rizst nem szabad túlfőzni. Ha a víz szintje már a rizs szintje alá csökken, akkor le kell kapcsolni a lángot. Ezután érdemes kendővel letakarni a fedővel letakart edényt. Ezt a trükköt már mamáink is alkalmazták. Az is jó megoldás, ha a rizst az edénnyel együtt 80 fokos sütőbe tesszük.

Rizs főzőzacskóban

Ha nem szeretne bajlódni a rizsfőzéssel, akkor előre csomagolt, zacskós riszt is vehetünk a boltokban. Előnye, hogy nem kell kimérni az adagokat, arányokat. Egy zacskó kb. egy adag rizsnek feleltethető meg. A csomagoláson szereplő útmutató pedig lépésről lépésre leírja, hogyan kell megfőzni.

A tökéletes rizs elkészítése már a boltban kezdődik. A megfelelő rizs kiválasztásával és a trükkök betartásával nagyobb az esély a tökéletes köretre.

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása