A rizs nagyon népszerű köret. Az elkészítése nagyon gyors és egyszerű. Számos olyan trükk létezik, ami még ezt az egyszerű folyamatot is megkönnyíti. A tökéletes rizst el lehet készíteni otthon is.
A rizs nagyon népszerű köret. Az elkészítése nagyon gyors és egyszerű. Számos olyan trükk létezik, ami még ezt az egyszerű folyamatot is megkönnyíti. A tökéletes rizst el lehet készíteni otthon is.
Hogyan kell a rizst főzni?
Alapjáraton a tökéletes rizshez szükségünk van a kedvenc rizsünkre, vízre, csipet sóra és egy megfelelő edényre. A rizst átmossuk, edénybe tesszük, vízzel felöntjük, sózzuk, megfőzzük. Persze ettől el is lehet térni, a végeredmény pedig így is tökéletes lesz.
Ez a folyamat nem tart tovább egy percnél – amikor a rizsszemek már „pattognak” és illatoznak, hozzáláthatunk a következő lépéshet.
Ráöntjük a forró vizet, a rizst pedig kis lángon megfőzzük.
A rizs és víz megfelelő aránya
A rizs és víz aránya nincs kőbe vésve. Általános szabály, hogy egy bögre rizshez másfél bögre vízre van szükségünk, de valaki 1:2 arányra esküszik. Ha a rizsfőzés még így is gondot okoz, akkor érdemes beszerezni a megfelelő méretű rizsfőzőt. A gép helyettünk is gondoskodik arról, hogy a rizs tökéletes legyen. Beleszórjuk a rizst, beleöntjük a vizet, a rizsfőző pedig megfőzi a riszt.
Milyen rizsfajták léteznek?
A rizsnek is számos fajtája létezik, ezeket érdemes szem előtt tartani, amikor rizst választunk.
A rizs alternatív elkészítése
A rizs mellett az edénybe a vizen kívül csak sót teszünk. De ha ez már unalmas, akkor érdemes feldobni a köretet. A zöldségek, esetleg gyümölcsök remek választás lehet, de a fűszerektől sem kell megijedni.
Az egyik kedvenc fűszerünk a kurkuma. Nemcsak ízben, hanem színben is feldobja a rizst. Ami még szóba jöhet:
A curry is jó választás, főleg más fűszerekkel keverve.
A rizst friss fűszernövényekkel is feldobhatjuk. Ilyen fűszer lehet a friss snidling, újhagyma, petrezselyemzöld vagy majoránna. Az aprított fűszereket érdemes egy kanálnyi vajjal elkeverni, úgy adni a rizshez.
A rizst akár pirított hagymára is szórhatjuk, ez is kellemes ízt kölcsönöz neki. A pirított hagymára már csak a rizs, víz és egy kevés só kell.
Ragadós rizs
Egyes rizsfajták nagyon ragadnak. Ezért is fontos, hogy a célnak megfelelő rizst válasszunk ki. A tapadós, ragadós rizst szinte senki sem szereti. Ezért is kell a rizsszemeket használat előtt jól átmosni.
A rizst nem szabad túlfőzni. Ha a víz szintje már a rizs szintje alá csökken, akkor le kell kapcsolni a lángot. Ezután érdemes kendővel letakarni a fedővel letakart edényt. Ezt a trükköt már mamáink is alkalmazták. Az is jó megoldás, ha a rizst az edénnyel együtt 80 fokos sütőbe tesszük.
Rizs főzőzacskóban
Ha nem szeretne bajlódni a rizsfőzéssel, akkor előre csomagolt, zacskós riszt is vehetünk a boltokban. Előnye, hogy nem kell kimérni az adagokat, arányokat. Egy zacskó kb. egy adag rizsnek feleltethető meg. A csomagoláson szereplő útmutató pedig lépésről lépésre leírja, hogyan kell megfőzni.
A tökéletes rizs elkészítése már a boltban kezdődik. A megfelelő rizs kiválasztásával és a trükkök betartásával nagyobb az esély a tökéletes köretre.
Rövid videó kóstolók, ennek nem lehet ellenállni
Válasszon egy helyen a legjobb receptek közül
Minden nap tipp ízletes fogásokra az egész családnak