TopReceptek.hu Húsételek Csirkehús Hogyan kell helyesen lefagyasztani a húst: meddig áll el a hentestől vásárolt friss és a bolti csomagolt hús?
Hogyan kell helyesen lefagyasztani a húst: meddig áll el a hentestől vásárolt friss és a bolti csomagolt hús?
Recept Hogyan kell helyesen lefagyasztani a húst: meddig áll el a hentestől vásárolt friss és a bolti csomagolt hús?
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   15.2.2023

Hogyan kell helyesen lefagyasztani a húst: meddig áll el a hentestől vásárolt friss és a bolti csomagolt hús?

A tartalékképzés természetes dolog, sokan fagyasztanak le zöldségeket, húsokat, készételeket. Ennek számos előnye van, de nem mindegy, a fagyasztás és az előkészületek hogyan is zajlanak.

A megfelelően lefagyasztott húst kiolvasztást követően is friss lesz. Ennek főleg akkor van nagy jelentősége, ha tényleg kihagyhatatlan akcióval találkozunk a boltban.

Ügyeljünk a hús frissességére

Ha a friss hús lefagyasztása mellett döntünk, akkor érdemes friss húst vásárolni. Ha nem friss a hús, vagy már akár lejárati időn túl van, akkor nincs értelme lefagyasztani.

  1. A friss, hentesnél vásárolt hús akár 5 napig is tárolható hűtőben.
  2. A csomagolt, bolti hús esetén a lejárat dátumát kell figyelni.

Bár a lejárat dátumán nem tudunk változtatni, a húst érdemes legkésőbb a lejárat előtt 1-2 nappal lefagyasztani. A hús minőségét az is befolyásolja, hogyan és miképp fagyasztjuk le a húst. A nem megfelelő fagyasztással a hús sokat veszíthet minőségéből a kiolvasztást követően. De mi a fagyasztás helyes menete?

Recept elkészítése Hogyan kell helyesen lefagyasztani a húst: meddig áll el a hentestől vásárolt friss és a bolti csomagolt hús?, lépés 1

A fagyasztás menete

A húst egészben, de akár szeletekre vagy kokcákra vágva is fagyaszthatjuk. Fontos, hogy a húst fagyasztás előtt ne mossuk le vízzel. Minél kevesebb a felszínén a nedvesség, annál jobb. Fagyasztás előtt a húst érdemes törlőkendővel áttörölni.

Nem olcsó mulattság, de boltokban pergamen papír is kapható, ezzel érdemes a húst szárazra törölni.

A pergament a húsok csomagolásához is használják, ráadásul hentes boltokban is találkozni vele. A pergament helyettesíteni is lehet, akár sütőpapírral. Az így előkészített hús már mehet a fagyasztóba.

  1. Először a húst zacskó nélkül, becsomagolás nélkül pár órára fagyasztóba tesszük.
  2. Ezután vákuumzacskóba tesszük a húst. A zacskót alaposan lezárjuk.
  3. A zacskót érdemes megjelölni, pl. alkoholos filccel. A hús típusa, fagyasztás napja. Így mindig tudni fogjuk, mi van a fagyasztóban.

Még egy fontos dolog. Ha már egyszer egy húst kiolvasztottunk, azt visszafagyasztani már nem szabad. A kiolvasztott húst rögtön fel kell használni.

 

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása