A sztroganoff nagyon gazdag étel, ráadásul nagyon régre nyúl vissza az eredete. Már a 19. században is fogyasztották. A puha és szaftos hús mellett a mártás teszi igazán különlegessé. Az elkészítése egyszerű, így otthon is bőven tudjuk készíteni.
A sztroganoff nagyon gazdag étel, ráadásul nagyon régre nyúl vissza az eredete. Már a 19. században is fogyasztották. A puha és szaftos hús mellett a mártás teszi igazán különlegessé. Az elkészítése egyszerű, így otthon is bőven tudjuk készíteni.
Mi az a sztroganoff?
A sztroganoff orosz eredetű étel, de számos variácóban ismert. Az alapja a marhahús, abból is a bélszín vagy pecsenyehús. Persze egyéb verziója is ismert, néhány recept pedig egyenesen lecseréli a marhahúst és helyette akár csirkét használ.
A köret sokféle lehet. A klasszikus megoldás a burgonya (sült burgonya) vagy hasábburgonya. A mártás jól illik rizshez és tésztákhoz is.
Klasszikus recept
Az eredeti recept nagyon egyszerű – marhahús és alaplé, mustárral és tejföllel. Ízlés szerint más hozzávalóval is lehet gazdagítani. Az évek során egyre több variáció látott napvilágot.
A klasszikus recept a húsra helyezi a hangsúlyt. A mártás alapját a hagyma, esetleg csiperke, csemegeuborka, tejföl és paradicsompüré alkothatja. Az elkészítése nagyon egyszerű. Miután a hozzávalókat kicsit lepirítottuk, már csak fel kell húzni a szaftosabb, folyékony hozzávalókkal.
A történelemből érdekes elkészítési mód is ragadt ránk – például valaki konyakkal vagy vodkával is felönti, majd meggyújtja. A flambírozással manapság a sztroganoff esetében nem találkozunk.
További variációk
A marhabélszín a legjobb választás, de más húsra is cserélhetjük. A marha egyéb része is jó a recepthez, de akkor számolni kell azzal, hogy az elkészítés a hús típusának és minőségének függvényében tovább tarthat. Fontos, hogy a húst puhára pároljuk, ez pedig időigényes.
Nem megszokott, de ismert módszer a sztroganoff készítése darált húsból. Érdekes megoldás, ezt is érdemes kipróbálni.
A csirkehús is alkalmas az elkészítésre. Előnye, hogy a hús nagyon gyorsan megpuhul, nem kell órákat főzni. A csirkemell és csirkecomb is alkalmas az elkészítésre.
Számos egyéb variáció is létezik. A csikre érdekes választás, de a darált hús is megér egy próbát. A sztroganoff előnye, hogy a hozzávalókat bátran lehet módosítani, ízlés szerint alkalmazni.
1. A tökéletes csirke Sztroganoff-módra receptje, mintha séf készítette volna
Az egyik kedvenc csirkés receptem. A férjem és gyerekek is imádják.
Rövid videó kóstolók, ennek nem lehet ellenállni
Válasszon egy helyen a legjobb receptek közül
Minden nap tipp ízletes fogásokra az egész családnak
Az alapanyagokat én mindig a www.kaufino.hu weboldal segítségével szerzem be akciós áron.