TopReceptek.hu Húsételek Csirkehús Hogyan készítsük el úgy a sztroganoffot, mintha étteremben ennénk + recept
Hogyan készítsük el úgy a sztroganoffot, mintha étteremben ennénk + recept
Hogyan készítsük el úgy a sztroganoffot, mintha étteremben ennénk + recept
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   16.2.2023

Hogyan készítsük el úgy a sztroganoffot, mintha étteremben ennénk + recept

A sztroganoff nagyon gazdag étel, ráadásul nagyon régre nyúl vissza az eredete. Már a 19. században is fogyasztották. A puha és szaftos hús mellett a mártás teszi igazán különlegessé. Az elkészítése egyszerű, így otthon is bőven tudjuk készíteni.

Sdílet na Facebooku

Mi az a sztroganoff?

A sztroganoff orosz eredetű étel, de számos variácóban ismert. Az alapja a marhahús, abból is a bélszín vagy pecsenyehús. Persze egyéb verziója is ismert, néhány recept pedig egyenesen lecseréli a marhahúst és helyette akár csirkét használ.

A köret sokféle lehet. A klasszikus megoldás a burgonya (sült burgonya) vagy hasábburgonya. A mártás jól illik rizshez és tésztákhoz is.

Klasszikus recept

Az eredeti recept nagyon egyszerű – marhahús és alaplé, mustárral és tejföllel. Ízlés szerint más hozzávalóval is lehet gazdagítani. Az évek során egyre több variáció látott napvilágot.

A klasszikus recept a húsra helyezi a hangsúlyt. A mártás alapját a hagyma, esetleg csiperke, csemegeuborka, tejföl és paradicsompüré alkothatja. Az elkészítése nagyon egyszerű. Miután a hozzávalókat kicsit lepirítottuk, már csak fel kell húzni a szaftosabb, folyékony hozzávalókkal.

A történelemből érdekes elkészítési mód is ragadt ránk – például valaki konyakkal vagy vodkával is felönti, majd meggyújtja. A flambírozással manapság a sztroganoff esetében nem találkozunk.

További variációk

A marhabélszín a legjobb választás, de más húsra is cserélhetjük. A marha egyéb része is jó a recepthez, de akkor számolni kell azzal, hogy az elkészítés a hús típusának és minőségének függvényében tovább tarthat. Fontos, hogy a húst puhára pároljuk, ez pedig időigényes.

Nem megszokott, de ismert módszer a sztroganoff készítése darált húsból. Érdekes megoldás, ezt is érdemes kipróbálni.

A csirkehús is alkalmas az elkészítésre. Előnye, hogy a hús nagyon gyorsan megpuhul, nem kell órákat főzni. A csirkemell és csirkecomb is alkalmas az elkészítésre.

Számos egyéb variáció is létezik. A csikre érdekes választás, de a darált hús is megér egy próbát. A sztroganoff előnye, hogy a hozzávalókat bátran lehet módosítani, ízlés szerint alkalmazni.

1. A tökéletes csirke Sztroganoff-módra receptje, mintha séf készítette volna

Az egyik kedvenc csirkés receptem. A férjem és gyerekek is imádják.

A recept ITT található

A tökéletes csirke Sztroganoff-módra receptje, mintha séf készítette volna

Hozzászólás a recepthez
norcsi    ·   25.3.2023   ·   Válasz   ·  

Az alapanyagokat én mindig a www.kaufino.hu weboldal segítségével szerzem be akciós áron.

Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása