TopReceptek.hu Tippek és trükkök Hogyan készítsünk házi vaníliás cukrot?
Hogyan készítsünk házi vaníliás cukrot?
Recept Hogyan készítsünk házi vaníliás cukrot?
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   9.3.2023

Hogyan készítsünk házi vaníliás cukrot?

A vaníliás cukor számos desszert elengedhetetlen alapanyaga. A boltban kapható vaníliás cukornak sajnos kevés köze van az igazi vaníliához. Jobb megoldás, ha házilag készítjük el. A folyamat nagyon egyszerű, ráadásul a végeredménynek is hasznát vesszük.

Intenzív vaníliaíz

A házi vaníliás cukor elkészítéséhez egy vaníliarúdra van szükségünk, mellette pedig kristálycukorra. A cukor mennyisége tőlünk függ, egy vaníliarúd 100-500 g kristálycukorhoz elég. Minél kevesebb a cukor, annál intenzívebb a vanília íze és aromája.

Legegyszerűbb módja az elkészítésnek, ha a vaníliarudat és cukrot leturmixoljuk. Olyan robotgépre van szükségünk, ami a kristálycukrot porcukorrá darálja.

Alternatív megoldás a kávéőrlő, de így tovább tarthat a folyamat. Kevés cukor, pár darabka a vaníliarúdból, majd amikor már por állagú, azt kivesszük, újabb adagot töltünk a darálóba.

Hogyan készítsünk vaníliacukrot

  1. A vaníliarudat kb. 6 részre vágjuk – ha nagyobb mennyiségű cukrot használunk, akkor a vaníliarúd mennyiségét is növelni kell.
  2. A rudat és cukrot addig daráljuk, amíg porcukrot nem kapunk.
  3. A kapott cukrot átszitáljuk, majd üvegbe töltjük.

A házi vaníliacukrot akár rögtön felhasználhatjuk. De ha pár napra, akár hétre is pihentetni tesszük, a vanília még intenzívebb lesz.

A darálás adott esetben elhagyható. A vaníliarudat félbe vágjuk, a magot kikaparjuk, a maradékot kisebb darabokra vágjuk. A cukorral jól elkeverjük, majd legalább egy hétig pihentetjük. Használat előtt átszitáljuk – a nagyobb vaníliarúd darabokat eltávolítjuk

Csodás aroma

Akár egész vaníliarudat is használhatunk. Elég, ha üvegbe tesszük, hozzáadjuk a cukrot, lefedjük és pihentetjük, kb. 2-3 hétig.

Ha a vaníliarudat félbe vágjuk, akkor gyorsabb a folyamat. A rudat a magokkal együtt tesszük az üvegbe, cukorral felöntjük, az íz és aroma pedig sokkal intenzívebb lesz. Az is jó megoldás, ha csak a „héjat” adjuk hozzá (mert pl. a magokat vaníliás krémhez használtuk).

A vaníliacukor elkészítése nem megerőltető. Nagyobb mennyiséget is készíthetünk, így mindig kéznél lesz. Nem kell boltba futni vaníliacukorért, hanem elég, ha levesszük a polcról.

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása