TopReceptek.hu Húsételek Csirkehús Hogyan készítsünk ízletes és szaftos csirkehúst: hány fokon kell sütni, mikor kell sózni?
Hogyan készítsünk ízletes és szaftos csirkehúst: hány fokon kell sütni, mikor kell sózni?
Recept Hogyan készítsünk ízletes és szaftos csirkehúst: hány fokon kell sütni, mikor kell sózni?
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   15.2.2023

Hogyan készítsünk ízletes és szaftos csirkehúst: hány fokon kell sütni, mikor kell sózni?

A csirke közkedvelt alapanyag, számos finomság elengedhetetlen kelléke. Ismerje meg azokat a trükköket, amelyek segítségével igazán finom és szaftos csirkehúst készíthet.

Ropogós falatok

A ropogós bőr a csirkehúson igazi kuriózum. Sokan szeretik, de elkészíteni már nem könnyű. Legyen szó combról vagy egészben sült csirkéről, a megfelelő hőmérséklet nagyon fontos.

  1. A csirkedarabokat először nagy lángon, olajon lepirítjuk.
  2. Ezt követően kisebb hőfokon pár percig hőkezeljük.

Nem kell túlsütni a csirkét, mert a hús könnyen kiszárad.

A sütés már valamivel könnyebb. Elég, ha a sütőt magas hőfokra állítjuk, pl. 200 fokra. Sütés közben a bőrben lévő zsír kisül, a bőr pedig ropogós lesz. Amint barnulni kezd, érdemes a hőfokot csökkenteni. A hús így átsül, megőrzi szaftosságát, a bőr pedig ropogós marad.

Szaftos hús

A húst könnyű kiszárítani. A sütés, hőkezelés során a hús nedvességet veszt. A kulcs a lehető legrövidebb főzés/sütés. Az egyik kézenfekvő megoldás a maghőmérő, amit potnosan megmutatja, hogy a hús elkészült-e. Az ideális hőmérséklet 70-72 °C. Ezen a hőfokon megőrzi nedvességtartalmát, a hús kellően szaftos marad.

A szeletelt csirkemell szaftosságát megőrizni már nehezebb feladat. A hús kiszárítása elkerülhető. Egyik trükk abban rejlik, hogy a magas hőkofokn történő lepirítást követően a húst pihentetni kell. A pihentetés alatt a nedvesség eloszlik. Ha a húst rögtön felvágnánk, akkor a benne lévő szaft kifolyik, ezzel a hús tovább szárad.

Recept elkészítése Hogyan készítsünk ízletes és szaftos csirkehúst: hány fokon kell sütni, mikor kell sózni?, lépés 1

Megfelelő sózás

Gyakori kérdés, mikor kell sózni. Ehhez érdemes megérteni, a só milyen hatással van a húsra. Az első percekben a só felolvad. Ezt követően a só a húsból kivonja a nedvességet. Ha serpenyőben sütjük a húst, akkor kevésbé számít, mikor sózunk.

  1. A húst először lepirítjuk, utána sózzuk.
  2. Ha sütés előtt sózunk, akkor sózunk és rögtön sütünk, hogy a sónak ne legyen ideje kivonni a nedvességet.
  3. Sózás után ne pihentessük túl sokáig a húst.

Ha darabolt csirkével dolgozunk, akkor mártásokat is használhatunk. Ha a húst sózzuk, akkor az kiszívhatja a nedvességet. De ha kellően sokáig pihentetjük a húst, az visszaszívhatja a vizet. Sütés előtt érdemes a húst szárazra törölni, ellenkező esetben sütés helyett párolódni fog.

A szaftos csirkehús elkészítése nem nagy tudomány, de igényel némi tapasztalatot. Be kell tartani pár lépést, és akkor nem érheti meglepetés az embert.

Kedvenc csirkehúsos receptjeinket itt mutatjuk be. Jó étvágyat!

1. Csirkemell ecetes pácban, burgonyapürével

Aki szereti a karakteres ízeket, elsősorban annak ajánlom figyelmébe a csirkemellet ecetes pácban, burgonyapürében. Ha valakinek az ecet túl erős és karakteres lenne, akkor nyugodtan használhat akár citromlevet, vagy ecet és fehérbor keverékét. A pácban érlelt hús kisütve a folyékony tésztapanírban nagyon laktató étel, krumplipürével és paradicsomos salátával pedig egyenesen verhetetlen.

A recept ITT található

Recept Csirkemell ecetes pácban, burgonyapürével

2. Sajtos-sonkás csirketekercs

Ha létezik egyszerű és finom fő fogás, akkor a sajtos-sonkás csirkerolád határozottan az! Egyszerűen csak felcsavarjuk az előkészített alapanyagokat, sütőtálba tesszük, nyakon öntjük a finom mártással, majd kb. fél óra alatt az előmelegített sütőben készre sütjük. Egyszerű hozzávalók kicsit újra gondolva, csodás köntösben. Szerző: Lacusin

A recept ITT található

Recept Sajtos-sonkás csirketekercs

3. Lágy csirkehúsos mártás tésztákhoz

Igazi krémes mártás csirkemell darabokkal, ami kiválóan illik tésztafélékhez. Ráadásul az elkészítése is végtelenül egyszerű és nagyon gyors! A csirkét csak megmossuk felszeleteljük, fűszerezzük, pirítjuk, krémsajttal és zöldségekkel együtt pároljuk, kis levessel és tejjel felöntjük, puhára főzzük, és már kész is. Amíg a mártás készülődik, az utolsó pár percben a tésztát is megfőzhetjük (esetleg rizst), majd tálaljuk.

A recept ITT található

Recept Lágy csirkehúsos mártás tésztákhoz

4. Egyszerű csirkemell torta sonkával és sajttal

Ha valami eszméletlenül finomra és egyszerűre vágyunk, akkor nincs más teendőnk, mint elkészíteni a csirkemell tortát. Nagyon egyszerű, és ami még fontosabb, nagyon finom! A sajtnak és szaftos panírnak köszönhetően a csirkemell nem szárad ki, a sonka pedig már csak a ráadás! A tortát kör alakú sütőformában sütöttem, összesen két réteg csirkemelle.

A recept ITT található

Recept Egyszerű csirkemell torta sonkával és sajttal

5. Joghurtos-csirkés tésztasaláta

Klasszikus étel a meleg, nyári napokra. A tésztasaláta nálam inkább nyári étel, imádom a friss zöldségekkel, joghurttal és tejföllel ízesített tésztaételeket. A mai adagba csirkemell is került, hogy még laktatóbb legen. A zöldségeket nem túloztam el, csak paradicsom és paprika került bele. Persze az uborka, vagy akár a kukorica sem rontja el.

A recept ITT található

Recept Joghurtos-csirkés tésztasaláta

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása