TopReceptek.hu Tészták Égetett tészta Hogyan készítsünk tökéletes égetett tésztát + a legjobb receptet
Hogyan készítsünk tökéletes égetett tésztát + a legjobb receptet
Hogyan készítsünk tökéletes égetett tésztát + a legjobb receptet
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   15.2.2023

Hogyan készítsünk tökéletes égetett tésztát + a legjobb receptet

Az égetett tészta számos édesség alapanyaga, de sós finomságokhoz is használható. A kezdő szakácsok és cukrászok számára akár kihívás is lehet a tökéletes égetett tészta elkészítése, de azért létezik pár olyan trükk, amit érdemes betartani.

Sdílet na Facebooku

Az égetett tészta hozzávalói

Az első lépés a zsiradék és folyadék aránya. A választott folyadék lehet tej vagy víz, vagy ezek 1:1 arányú keveréke.

A zsiradéknál ügyeljünk arra, hogy ne margarin legyen. A margarin több vizet tartalmaz, így a tészta állagát ronthatja. A margarinnál jobb választás a vaj.

Az égetett tésztához nek kell sokáig forralni a vizet. Az a lényeg, hogy a zsiradék felolvadjon.

A liszt hozzáadása

A forrá keverékhez hozzá kell adni a lisztet. A lépés nem bonyolult, de türelmesnek kell lenni. A zsíros folyadéknak el kell keverednie a liszttel, ez pedig időt is igényel. Ha már egységes masszát kaptunk, akkor a lángot kicsire vagy közepesre vesszük, így fogja elnyerni a tészta végső állagát.

Akkor jó a tészta állaga, ha már szinte elkezd odaégni az edén y aljához, oldalához. Ekkor már kellő mennyiségű víz párolgott el a tésztából, a tészta pedig egyre rugalmasabbá válik.

Hogyan kell kihűteni az égetett tésztát?

A tojás hozzáadása előtt a tésztát ki kell hűteni, ellenkező esetben a tojás kicsapódik. Ha a tésztával teli edényt egy nagyobb, hideg vízzel teli edénybe tesszük, a tészta hamarabb kihűl.

Előfordulhat, hogy a tészta kissé száraz lesz. Ez nem nagy baj, ráadásul azt mutatja, hogy a módszer jó, csak kicsit korábban kell levenni a lángról.

Tojás hozzáadása a tésztához

Ha a tészta kihűlt, akkor egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Fontos a fokozatosság – mindegyik tojás után alaposan el kell keverni a tésztát. Addig kell keverni, amíg sima állagú nem lesz ismét a tészta. Ez türelemjáték.

Az égetett tészta sütése

A sütésnél is érdemes betartani a szabályokat. Alapvetően magas, nagyjából 200 fok körüli hőmérsékelten kell az égetett tésztát sütni. Sütés közben a sütő ajtaját nem nyitjuk le – a keletkezett gőz elillanhat, ami a tészta állagát is ronthatja.

Az égetett tészta számos édesség alapanyaga lehet. Az elkészítéséhez türelem kell, de megéri minden egyes percet.

Kedvenc, égetett tésztából készült receptjeinket ide gyűjtöttük össze

1. Kakaós „csókok” vaníliakrémmel

Ezek a kakaós, égetett tésztából készült csókok igazi felüdülést jelenthetnek a borús napokon. A puha tészta és az általa körülölelt tejszínhabos-vaníliapudingos krém igazi élvezet nyújt. Finom, ellenállhatatlan, főleg porcukorral és lágy csokoládéval a tetején. Ha rossz a kedvem, ezzel a „csókkal” mindig javítani tudok a hangulatomon.

A recept ITT található

Recept Kakaós „csókok” vaníliakrémmel

2. Égetett tésztafánk

Az igényes finomságok kedvelőinek tökéletes édesség az égetett tésztafánk, vaníliapudingos, lágy krémmel töltve. Az elkészítési idő nem hosszú, de az elkészítése folyamatos odafigyelést igényel. Én a kész fánkokat porcukorral megszórom, majd legalább 1 órát hűtőszekrényben pihentetem. A fánkok méretétől függően ebből a mennyiségből 15-20 fánkot kapunk. Ha már belejöttünk az elkészítésbe, akkor érdemes többet készíteni, mert gyorsan elfogy.

A recept ITT található

Recept Égetett tésztafánk

3. Pudingkrémes képviselőfánk

Hogy miért is szeretem a pudingkrémes képviselőfánkot? Mert isteni finom, nagyon jól néz ki, a hiedelemmel ellentétben könnyen elkészíthető, szerintem olcsó, és mindenkit le tudok vele venni a lábáról. Nem hiába az egyik legnépszerűbb sütemény azok közül, amit a családnak készítek. Bár az elkészítésnél kicsit csaltam és boltban vásárolt cukormázat használtam, a végeredményen ez semmit sem változtatott.

A recept ITT található

Recept Pudingkrémes képviselőfánk

4. MAXI tepsis képviselőfánk, szinte lehetetlen elrontani

Egyedi és különleges sütemény, mégis nagyon könnyű az elkészítése! Még a legigényesebb vendégeimet is sikerült az ötlettel lenyűgözni. Klasszikus krémmel és öntettel készítettem, igyekeztem mindent magam csinálni. Ha nincs időnk, akkor természetesen a bolti öntet is tökéletesen megfelel. Szerző: Jaja

A recept ITT található

Recept MAXI tepsis képviselőfánk, szinte lehetetlen elrontani

 

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása