TopReceptek.hu Édes főételek Fánkok Hogyan készítsünk tökéletes fánkot? A legjobb receptek, amik rekordot döntenek.
Hogyan készítsünk tökéletes fánkot? A legjobb receptek, amik rekordot döntenek.
Hogyan készítsünk tökéletes fánkot? A legjobb receptek, amik rekordot döntenek.
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   16.2.2023

Hogyan készítsünk tökéletes fánkot? A legjobb receptek, amik rekordot döntenek.

Ha fánkról van szó, akkor a gyerekkor jut eszünkbe. A gondtalan nyaralás mamánál, a farsang, a sok-sok illat, íz, élmény. Na meg persze a jó sok, porcukorral megszórt vagy lekvárral megkent fánk. Mindenkinek megvan a maga kedvence!

Tippek és trükkök a fánk elkészítésére

Hogyan lehet tökéletes, puha, ellenállhatatlan fánkot készíteni? Összeszedtük azokat a trükköket, amelyek segítségével a tökéletes fánk elkészíthető.

  1. A finom illatot az is fokozza, ha vaníliacukrot, pár csepp rumot, citrom vagy narancs héját is belekeverjük a tésztába. A szerecsendió és fahéj is nagyon finom illatot kölcsönöz a fánknak.
  2. Ha kelt tésztát készítünk, akkor ügyeljünk arra, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen.
  3. Sütés közben nem szabad villával bökdösni a fánkot.
  4. A tökéletesen megkelt tésztát ha ujjunkkal benyomjuk, a tészta visszatér eredeti állapotába.
  5. A formázásra is időt kell szentelni. A felületnek szép simának kell lennie.

Hogyan készítsünk tökéletes fánkot? A legjobb receptek, amik rekordot döntenek., lépés 1

Fánk, akár ezer féle módon

Számtalan fánkrecept létezik, de ha jól készítjük el, mindegyik isteni finom.

Próbálja ki ezeket a fénkokat:

  1. lekvárral töltött,
  2. fahéjas cukorba forgatott,
  3. cukormázzal díszített,
  4. amerikai, klasszikus, vagy más nemzetek fánkjai.

Hogyan töltsük a fánkot?

Valaki sütés előtt tölti, mások azután, hogy a fánk megsült. Ha még a sütés előtt tervezi tölteni a fánkot, akkor készítsen két vékony korongot, az egyikre tegye rá a tölteléket, majd a másikkal fedje le és formázza meg a fánkot.

A hideg fánkot könnyebb tölteni, egyszerűen beletöltjük a közepébe a tölteléket. Elég, ha kis lyukat csinálunk a fánk közepébe, a tölteléket süteményes zsákba töltjük, majd ennek segítségével töltjük a fánkot.

Édes fánktöltelékek

Az eperlekvár vagy más gyümölcsös lekvár előkelő helyen szerepel, de a tejes vagy csokis töltelékek is nagyon jó választás. A Nutella, tojássárgás krém vagy karamell izgalmas lehet? Természetesen! A töltelék mellett a porcukorról sem szabad megfeledkezni.

Sós fánktöltelékek

Próbáltátok már a sós fánkokat? A lekvárt szalonnára, tonhalra vagy snidlinges töltelékre is lehet cserélni. Ha a fánkot félbe vágjuk és megkenjük a kedvenc szendvicskrémünkkel, teszünk rá egy szelet tonhalat, és már el is készült az finomság. De akár rántottát is helyezhetünk rá.

Olajban sütött fánkok

Hogyan legyünk az olajban sült fánk mesterei?

  1. A fánkokat forró olajban kell sütni, ráadásul bő mennyiségű olajat kell használni. Az olaj hőmérsékletének 165 és 170 170 °C kell mozognia.
  2. Sütés közben a fánkok felfújódnak, ezért érdemes inkább kevesebbet sütni egyszerre.
  3. Sütés közben a fánkokat meg kell fordítani. Minden oldalát 2-2 percig ajánlott sütni.

Ha olajban sült fánkot készítünk, akkor folyamatosan figyelni kell, nehogy odaégjen. Ha úgy érezzük, hogy kezd túlbarnulni, akkor vagy megfordítjuk, vagy kivesszük az olajból.

Sütőben sült fánk

A buktához hasonlóan sütőben is süthetjük a fánkokat.

Hogyan kell sütőben fánkot sütni?

  1. A sütőt 180-190 fok közé kell előmelegíteni.
  2. A fánkokat muffin tepsiben is süthetjük, vagy kivajazott, esetleg sütőpapírral kibélelt tepsiben.
  3. A sütési idő nagyjából 15-20 perc. Ennyi idő alatt a fánk aranyszínű lesz. Ha már a színe szép, a fánk elkészült, kivehetjük a sütőből.

Kelt tészta, vagy kelesztés nélkül?

A fánkok klasszikusan kelt tésztából készülnek, de a „gyors” megoldások is teret hódítottak.

Mivel helyettesíthető az élesztő?

  1. majonéz
  2. joghurt
  3. túró
  4. tejföl vagy tejszín

A fánkok a magyar konyha elengedhetetlen édessége, számos verziója és fajtája létezik. Mindenki megtalálhatja a maga kedvencét.

A legjobb fánkok receptjeiből kis ízelítőt itt szedtünk össze.

1. Sütőben sült fánk

A klasszikus fánkok talán egy kicsit egészségesebb változata a sütőben sült fánk. A tészta a szokásos, pihe-puha kelt tészta (esetünkben kicsit tovább kelesztjük), amit nem forró olajban sütünk készre, hanem tepsiben. A megsült fánkokat végül porcukorral megszórjuk, a közepére pedig tehetjük kedvenc lekvárunkat. A fánkokat egyszerre tudjuk megsütni, gyönyörűek, puhák, finomak, minden megvan benne a tökéletes édességhez. Szerző: Petra

A recept ITT található

Recept Sütőben sült fánk

2. Kefires fánk élesztő nélkül

Hihetetlenül könnyű és puha fánkok készülnek ebből az élesztő és kelesztés nélküli tésztából. Így nem csoda, hogy nagy kedvenc, ráadásul nekem is kevesebb időt kell a konyhában töltenem. A kefires fánk élesztő nélkül porcukorral meghintve kerül többnyire az asztalra, de ha van kéznél jó finom házi lekvár (főleg szezonban), akkor azzal is érdemes próbálkozni. A kefirtől valami fantasztikus a tésztája, de tejjel és görög joghurttal is készíthetjük.

A recept ITT található

Recept Kefires fánk élesztő nélkül

3. Habos bajor fánk

A habos bajor fánknak kevesen tudnak ellenállni. Nem is csoda hiszen lekvárral és tejszínhabbal a tetején igazi ízbomba minden egyes falat. Érdemes kipróbálni!

A recept ITT található

Recept Habos bajor fánk

4. Tepsiben sült fánk olaj nélkül

Tudom, hogy sokan mondják, ez nem fánk, meg hát az olaj helyett ott vaj. De azért ennek a receptnek is megvan a maga előnye – a megformázott és megtöltött korongokat csak készre kell sütni a sütőben, és jó sok mennyiségű olajat tudunk megspórolni. A töltelék nemes egyszerűséggel Nutella. Szerző: Jaja

A recept ITT található

Recept Tepsiben sült fánk olaj nélkül

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása