Ha fánkról van szó, akkor a gyerekkor jut eszünkbe. A gondtalan nyaralás mamánál, a farsang, a sok-sok illat, íz, élmény. Na meg persze a jó sok, porcukorral megszórt vagy lekvárral megkent fánk. Mindenkinek megvan a maga kedvence!
Ha fánkról van szó, akkor a gyerekkor jut eszünkbe. A gondtalan nyaralás mamánál, a farsang, a sok-sok illat, íz, élmény. Na meg persze a jó sok, porcukorral megszórt vagy lekvárral megkent fánk. Mindenkinek megvan a maga kedvence!
Tippek és trükkök a fánk elkészítésére
Hogyan lehet tökéletes, puha, ellenállhatatlan fánkot készíteni? Összeszedtük azokat a trükköket, amelyek segítségével a tökéletes fánk elkészíthető.
Fánk, akár ezer féle módon
Számtalan fánkrecept létezik, de ha jól készítjük el, mindegyik isteni finom.
Próbálja ki ezeket a fénkokat:
Hogyan töltsük a fánkot?
Valaki sütés előtt tölti, mások azután, hogy a fánk megsült. Ha még a sütés előtt tervezi tölteni a fánkot, akkor készítsen két vékony korongot, az egyikre tegye rá a tölteléket, majd a másikkal fedje le és formázza meg a fánkot.
A hideg fánkot könnyebb tölteni, egyszerűen beletöltjük a közepébe a tölteléket. Elég, ha kis lyukat csinálunk a fánk közepébe, a tölteléket süteményes zsákba töltjük, majd ennek segítségével töltjük a fánkot.
Édes fánktöltelékek
Az eperlekvár vagy más gyümölcsös lekvár előkelő helyen szerepel, de a tejes vagy csokis töltelékek is nagyon jó választás. A Nutella, tojássárgás krém vagy karamell izgalmas lehet? Természetesen! A töltelék mellett a porcukorról sem szabad megfeledkezni.
Sós fánktöltelékek
Próbáltátok már a sós fánkokat? A lekvárt szalonnára, tonhalra vagy snidlinges töltelékre is lehet cserélni. Ha a fánkot félbe vágjuk és megkenjük a kedvenc szendvicskrémünkkel, teszünk rá egy szelet tonhalat, és már el is készült az finomság. De akár rántottát is helyezhetünk rá.
Olajban sütött fánkok
Hogyan legyünk az olajban sült fánk mesterei?
Ha olajban sült fánkot készítünk, akkor folyamatosan figyelni kell, nehogy odaégjen. Ha úgy érezzük, hogy kezd túlbarnulni, akkor vagy megfordítjuk, vagy kivesszük az olajból.
Sütőben sült fánk
A buktához hasonlóan sütőben is süthetjük a fánkokat.
Hogyan kell sütőben fánkot sütni?
Kelt tészta, vagy kelesztés nélkül?
A fánkok klasszikusan kelt tésztából készülnek, de a „gyors” megoldások is teret hódítottak.
Mivel helyettesíthető az élesztő?
A fánkok a magyar konyha elengedhetetlen édessége, számos verziója és fajtája létezik. Mindenki megtalálhatja a maga kedvencét.
A legjobb fánkok receptjeiből kis ízelítőt itt szedtünk össze.
1. Sütőben sült fánk
A klasszikus fánkok talán egy kicsit egészségesebb változata a sütőben sült fánk. A tészta a szokásos, pihe-puha kelt tészta (esetünkben kicsit tovább kelesztjük), amit nem forró olajban sütünk készre, hanem tepsiben. A megsült fánkokat végül porcukorral megszórjuk, a közepére pedig tehetjük kedvenc lekvárunkat. A fánkokat egyszerre tudjuk megsütni, gyönyörűek, puhák, finomak, minden megvan benne a tökéletes édességhez. Szerző: Petra
2. Kefires fánk élesztő nélkül
Hihetetlenül könnyű és puha fánkok készülnek ebből az élesztő és kelesztés nélküli tésztából. Így nem csoda, hogy nagy kedvenc, ráadásul nekem is kevesebb időt kell a konyhában töltenem. A kefires fánk élesztő nélkül porcukorral meghintve kerül többnyire az asztalra, de ha van kéznél jó finom házi lekvár (főleg szezonban), akkor azzal is érdemes próbálkozni. A kefirtől valami fantasztikus a tésztája, de tejjel és görög joghurttal is készíthetjük.
3. Habos bajor fánk
A habos bajor fánknak kevesen tudnak ellenállni. Nem is csoda hiszen lekvárral és tejszínhabbal a tetején igazi ízbomba minden egyes falat. Érdemes kipróbálni!
4. Tepsiben sült fánk olaj nélkül
Tudom, hogy sokan mondják, ez nem fánk, meg hát az olaj helyett ott vaj. De azért ennek a receptnek is megvan a maga előnye – a megformázott és megtöltött korongokat csak készre kell sütni a sütőben, és jó sok mennyiségű olajat tudunk megspórolni. A töltelék nemes egyszerűséggel Nutella. Szerző: Jaja
Rövid videó kóstolók, ennek nem lehet ellenállni
Válasszon egy helyen a legjobb receptek közül
Minden nap tipp ízletes fogásokra az egész családnak