A bolti majonéz finom, de a házinál nincs jobb. A házi majonéz elkészítéséhez be kell tartani a lépéseket, így elkerülhetjük, hogy a majonéz sűrűbb vagy hígabb legyen a kelleténél.
A bolti majonéz finom, de a házinál nincs jobb. A házi majonéz elkészítéséhez be kell tartani a lépéseket, így elkerülhetjük, hogy a majonéz sűrűbb vagy hígabb legyen a kelleténél.
Kézzel vagy géppel készített majonéz
A majonéz készítésének két lehetősége van. Az egyik, ha kézzel verjük, a másik, ha gépet használunk. A kézzel készített majonéz jó ötlet, de sajnos el lehet tőle fáradni. A robotgép nagyban könnyíti a munkánkat.
Túl sűrű, túl tömény, túl folyós
Az alap recepthez tojássárga és olaj kell. A hozzávalókat szobahőmérsékleten kell használni. Az egyik alap recept szerint 100 ml olajhoz 1 db tojássárga kell. Először a tojássárgát tesszük a tálba, majd óvatosan kezdjük adagolni az olajat.
Miért nem tudom eldolgozni a tojássárgát az olajjal?
Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a tojássárga az olajjal egyszerűen nem áll össze. A megoldás a türelem.
A tojássárgához tényleg csak cseppenként kell adni az olajat.
Olíva- vagy napraforgóolaj? Az íz a mérvadó
Mindkét olajból lehet majonézt készíteni. Az íz az, ami meghatározza, melyiket használjuk. Az olívaolaj exotikusabb, a napragorgóolaj klasszikusabb.
Érdemes mindkét válrozatot kipróbálni, utána pedig dönteni arról, melyik a finomabb.
Játék az ízekkel
Ha már megvan a kellő majonézes alap, akkor jöhet az ízesítést.
A következőket adhatjuk hozzá:
Ha az első majonéz nem az elképzelés szerint sikerült, akkor sem kell feladni. Érdemes tovább próbálkozni, mert előbb-utóbb ki lehet tapasztalni a tökéleteset.
Az ízekkel is érdemes játszani, vagy akár tartármártás készíteni.
1. „Alternatív” majonéz főtt tojásból, olaj nélkül, ami kíméli a vonalakat
Amikor először találkoztam az alternatív majonézzel, akkor nagyon féltem tőle. Majonéz nyers tojás nélkül? Ugyan már! De amikor megkóstoltam, rá kellett jöjjek, hogy bizony a finom fűszereknek, ízeknek köszönhetően igazán jó kis majonézre hasonlító szószt lehet összedobni. Szerencsére mindenkinek más az ízlése, ezért nincs két ugyanolyan majonéz! használhatunk sót, borsot, ecetet, citromlevet, cukrot, sőt, csemegeuborka levét is az ízesítéshez.
2. Házi majonéz
Pár hozzávaló, egy konyhai mixer, és láss csodát, pillanatok alatt elkészült a lágy, selymes házi majonéz! Sőt, ha egy kicsit variáljuk, adunk hozzá kellemesen savanykás-édes csemegeuborkát, a csemegeuborka levét és egy kevés vöröshagymát, akkor a tartármártás is elkészült. Ha tovább szeretnénk fokozni az élvezeteket, akkor a majonézhez akár chillit és fokhagymát is keverhetünk, de a friss kapor is tökéletes választás! Szerző: Danka
3. A leggyorsabb házi majonéz
Minek bolti, ha otthon is el tudjuk készíteni? Ez a majonéz természetes alapanyagokból készül, nem kell hozzá semmilyen egyéb kiegészítő. Szerző: Dulinka
Rövid videó kóstolók, ennek nem lehet ellenállni
Válasszon egy helyen a legjobb receptek közül
Minden nap tipp ízletes fogásokra az egész családnak