TopReceptek.hu Saláták Öntetek és dresszingek Hogyan készítsünk tökéletes házi majonézt. Ezzel még a kezdő szakácsok is megbirkóznak. Ettől kezdve a bolti majonéz felejtős.
Hogyan készítsünk tökéletes házi majonézt. Ezzel még a kezdő szakácsok is megbirkóznak. Ettől kezdve a bolti majonéz felejtős.
Recept Hogyan készítsünk tökéletes házi majonézt. Ezzel még a kezdő szakácsok is megbirkóznak. Ettől kezdve a bolti majonéz felejtős.
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   11.3.2023

Hogyan készítsünk tökéletes házi majonézt. Ezzel még a kezdő szakácsok is megbirkóznak. Ettől kezdve a bolti majonéz felejtős.

A bolti majonéz finom, de a házinál nincs jobb. A házi majonéz elkészítéséhez be kell tartani a lépéseket, így elkerülhetjük, hogy a majonéz sűrűbb vagy hígabb legyen a kelleténél.

Kézzel vagy géppel készített majonéz

A majonéz készítésének két lehetősége van. Az egyik, ha kézzel verjük, a másik, ha gépet használunk. A kézzel készített majonéz jó ötlet, de sajnos el lehet tőle fáradni. A robotgép nagyban könnyíti a munkánkat.

Túl sűrű, túl tömény, túl folyós

Az alap recepthez tojássárga és olaj kell. A hozzávalókat szobahőmérsékleten kell használni. Az egyik alap recept szerint 100 ml olajhoz 1 db tojássárga kell. Először a tojássárgát tesszük a tálba, majd óvatosan kezdjük adagolni az olajat.

  • Ha a majonéz túl kemény, akkor több olaj került a tojássárgába. Ilyenkor kevés vízzel vagy citromlével hígítható.
  • Ha a majonéz túl híg, akkor kevesebb olaj mehetett a tojássárgához. Ilyenkor elég, ha kevés olajat adunk a majonézhez.

Miért nem tudom eldolgozni a tojássárgát az olajjal?

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a tojássárga az olajjal egyszerűen nem áll össze. A megoldás a türelem.

A tojássárgához tényleg csak cseppenként kell adni az olajat.

Olíva- vagy napraforgóolaj? Az íz a mérvadó

Mindkét olajból lehet majonézt készíteni. Az íz az, ami meghatározza, melyiket használjuk. Az olívaolaj exotikusabb, a napragorgóolaj klasszikusabb.

Érdemes mindkét válrozatot kipróbálni, utána pedig dönteni arról, melyik a finomabb.

Játék az ízekkel

Ha már megvan a kellő majonézes alap, akkor jöhet az ízesítést.

A következőket adhatjuk hozzá:

  • mustár
  • citromlé
  • csemegeuborka
  • bors
  • ecet
  • zöldfűszer

Ha az első majonéz nem az elképzelés szerint sikerült, akkor sem kell feladni. Érdemes tovább próbálkozni, mert előbb-utóbb ki lehet tapasztalni a tökéleteset.

Az ízekkel is érdemes játszani, vagy akár tartármártás készíteni.

1. „Alternatív” majonéz főtt tojásból, olaj nélkül, ami kíméli a vonalakat

Amikor először találkoztam az alternatív majonézzel, akkor nagyon féltem tőle. Majonéz nyers tojás nélkül? Ugyan már! De amikor megkóstoltam, rá kellett jöjjek, hogy bizony a finom fűszereknek, ízeknek köszönhetően igazán jó kis majonézre hasonlító szószt lehet összedobni. Szerencsére mindenkinek más az ízlése, ezért nincs két ugyanolyan majonéz! használhatunk sót, borsot, ecetet, citromlevet, cukrot, sőt, csemegeuborka levét is az ízesítéshez.

A recept ITT található

Recept „Alternatív” majonéz főtt tojásból, olaj nélkül, ami kíméli a vonalakat

2. Házi majonéz

Pár hozzávaló, egy konyhai mixer, és láss csodát, pillanatok alatt elkészült a lágy, selymes házi majonéz! Sőt, ha egy kicsit variáljuk, adunk hozzá kellemesen savanykás-édes csemegeuborkát, a csemegeuborka levét és egy kevés vöröshagymát, akkor a tartármártás is elkészült. Ha tovább szeretnénk fokozni az élvezeteket, akkor a majonézhez akár chillit és fokhagymát is keverhetünk, de a friss kapor is tökéletes választás! Szerző: Danka

A recept ITT található

Recept Házi majonéz

3. A leggyorsabb házi majonéz

Minek bolti, ha otthon is el tudjuk készíteni? Ez a majonéz természetes alapanyagokból készül, nem kell hozzá semmilyen egyéb kiegészítő. Szerző: Dulinka

A recept ITT található

Recept A leggyorsabb házi majonéz

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása