TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Édes krémek, öntetek Hogyan készítsünk tökéletes, hibátlan tojásfehérje habot
Hogyan készítsünk tökéletes, hibátlan tojásfehérje habot
Recept Hogyan készítsünk tökéletes, hibátlan tojásfehérje habot
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   10.4.2023

Hogyan készítsünk tökéletes, hibátlan tojásfehérje habot

A legjobb, legpuhább édességek elengedhetetlen hozzávalója a tojáshab. Ehhez nemcsak minőségi alapanyagra – tojásra van szükség, hanem a megfelelő technikára is. Ha a hab nem tökéletes, akkor a végeredmény sem lesz az. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük azokat a trükköket, amelyek segíthetnek a tökéletes végeredmény elérésében.

Tojáshabbal készülő desszertet, édességet tervezünk a családnak? A végeredmény akkor lesz tökéletes, ha minden hozzávaló úgy készül, ahogy az kell. Minél keményebb a tojáshab, annál jobb lehet a végeredmény.

A tojást még időben készítsük elő

Ha tökéletes tojáshabot szeretnénk, akkor minőségi, friss tojást kell választani. Érdemes helyi kistermelőkkel, gazdákkal felvenni a kapcsolatot és tőlük beszerezni a legjobb tojást. A tojást a használat előtt ki kell venni a hűtőből. Meg kell várni, amíg szobahőmérsékletűre melegszik, így érdemes nekilátni a tojáshab felveréséhez.

A tojáshab készítéséhez a tojásfehérjét érdemes üvegtálba tenni. A műanyag tálak gátolhatják a megfelelő hab elérését. Ennek egyik oka a műanyag felületén megtapadt zsírok, szennyeződések lehetnek, ezek is gátolhatják a megfelelő hab állag elérését. Ha mégis műanyag tálat szeretnénk használni, akkor azt előtte alaposan ki kell mosni, majd ecettel vagy citromlével átöblíteni.

A tojássárgát és fehérjét óvatosan kell szétválasztani

Első lépésben a tojássárgáját és fehérjéjét kell szétválasztani. A tojásfehérjét üvegtálba tesszük, ebben fogjuk habbá verni. Ügyeljünk arra, hogy a fehérjébe ne kerüljön tojássárga – ha igen, akkor azt kávéskanál segítségével távolítsuk el. A tojássárga magasabb zsírtartalommal rendelkezik, ez pedig gátolja a tökéletes hab állagot.

A tojássárga és tojásfehérje szétválasztására számos praktika létezik, de akár különböző eszközöket is lehet használni – ezeknek érdemes utánanézni.

Mivel verjük fel a tojásfehérjét?

Ha már a tojássárga és tojásfehérje szétválasztásra került, akkor azt bizony fel kell verni. Ez történhet kézzel vagy kézi robotgéppel is. Ügyeljünk arra, hogy minden esetben fém legyen az az eszköz, amivel készítjük a habot. A tojáshab verése során érdemes a verésre használt eszközt hideg vízzel átmosni – a túl meleg ronthatja a sikeres hab elkészítését.

Hogyan dolgozzuk bele a habba a cukrot?

Számos recept kívánja meg a cukor beledolgozását a tojáshabba. Ilyenkor fontos lépés a tojásfehérje és cukor pontos aránya. A tojáshabba sose keverünk porcukrot, helyette kristálycukrot szükséges használni. A tojásfehérjéhez nem egyszerre, fokozatosan adjuk hozzá a kristálycukrot, akár 2-3 adagban. Ellenkező esetben rögös maradhat, vagy akár a fehérje is kicsapódhat.

A tojásfehérjét ne készítsük el előre, hanem mindig frissen használjuk. Ha túl sokáig áll az előre elkészített tojáshab, akkor annak nedvességtartalma is változhat, ami pedig ronthat a süti állagán. A tojáshabot érdemes a tésztába óvatosan, fokozatosan beledolgozni. Ehhez már egy sima szilikon lapát is elég.

Pár inspirációt itt gyűjtöttünk össze

1. A legjobb tojásfehérje öntet mézeskalácsok díszítéséhez

A mézeskalácsok a karácsonyi ünnepek elengedhetetlen édességei. Ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy ezeket a kis süteményeket szépen feldíszítjük. Hogy a díszítés tökéletes legyen, nagyon sok függ magától az öntettől is, annak állagától, minőségétől. A díszítéshez két típusú öntetet használtunk: egy sűrűbbet, amivel a kontúrokat formázzuk meg, és egy hígabbat, amivel a felületeket töltjük ki.

A recept ITT található

Recept A legjobb tojásfehérje öntet mézeskalácsok díszítéséhez

2. Hogyan készítsünk tökéletes, hibátlan vajas krémet

A vajas krém az egyik legelterjedtebb krém a desszerteknél. Az elkészítése nem kell, hogy nagyon bonyolult legyen, de nem árt azért felkészülni egy kicsit az egyes lépésekre.

A recept ITT található

Recept Hogyan készítsünk tökéletes, hibátlan vajas krémet

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása