A legjobb, legpuhább édességek elengedhetetlen hozzávalója a tojáshab. Ehhez nemcsak minőségi alapanyagra – tojásra van szükség, hanem a megfelelő technikára is. Ha a hab nem tökéletes, akkor a végeredmény sem lesz az. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük azokat a trükköket, amelyek segíthetnek a tökéletes végeredmény elérésében.
A legjobb, legpuhább édességek elengedhetetlen hozzávalója a tojáshab. Ehhez nemcsak minőségi alapanyagra – tojásra van szükség, hanem a megfelelő technikára is. Ha a hab nem tökéletes, akkor a végeredmény sem lesz az. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük azokat a trükköket, amelyek segíthetnek a tökéletes végeredmény elérésében.
Tojáshabbal készülő desszertet, édességet tervezünk a családnak? A végeredmény akkor lesz tökéletes, ha minden hozzávaló úgy készül, ahogy az kell. Minél keményebb a tojáshab, annál jobb lehet a végeredmény.
A tojást még időben készítsük elő
Ha tökéletes tojáshabot szeretnénk, akkor minőségi, friss tojást kell választani. Érdemes helyi kistermelőkkel, gazdákkal felvenni a kapcsolatot és tőlük beszerezni a legjobb tojást. A tojást a használat előtt ki kell venni a hűtőből. Meg kell várni, amíg szobahőmérsékletűre melegszik, így érdemes nekilátni a tojáshab felveréséhez.
A tojáshab készítéséhez a tojásfehérjét érdemes üvegtálba tenni. A műanyag tálak gátolhatják a megfelelő hab elérését. Ennek egyik oka a műanyag felületén megtapadt zsírok, szennyeződések lehetnek, ezek is gátolhatják a megfelelő hab állag elérését. Ha mégis műanyag tálat szeretnénk használni, akkor azt előtte alaposan ki kell mosni, majd ecettel vagy citromlével átöblíteni.
A tojássárgát és fehérjét óvatosan kell szétválasztani
Első lépésben a tojássárgáját és fehérjéjét kell szétválasztani. A tojásfehérjét üvegtálba tesszük, ebben fogjuk habbá verni. Ügyeljünk arra, hogy a fehérjébe ne kerüljön tojássárga – ha igen, akkor azt kávéskanál segítségével távolítsuk el. A tojássárga magasabb zsírtartalommal rendelkezik, ez pedig gátolja a tökéletes hab állagot.
A tojássárga és tojásfehérje szétválasztására számos praktika létezik, de akár különböző eszközöket is lehet használni – ezeknek érdemes utánanézni.
Mivel verjük fel a tojásfehérjét?
Ha már a tojássárga és tojásfehérje szétválasztásra került, akkor azt bizony fel kell verni. Ez történhet kézzel vagy kézi robotgéppel is. Ügyeljünk arra, hogy minden esetben fém legyen az az eszköz, amivel készítjük a habot. A tojáshab verése során érdemes a verésre használt eszközt hideg vízzel átmosni – a túl meleg ronthatja a sikeres hab elkészítését.
Hogyan dolgozzuk bele a habba a cukrot?
Számos recept kívánja meg a cukor beledolgozását a tojáshabba. Ilyenkor fontos lépés a tojásfehérje és cukor pontos aránya. A tojáshabba sose keverünk porcukrot, helyette kristálycukrot szükséges használni. A tojásfehérjéhez nem egyszerre, fokozatosan adjuk hozzá a kristálycukrot, akár 2-3 adagban. Ellenkező esetben rögös maradhat, vagy akár a fehérje is kicsapódhat.
A tojásfehérjét ne készítsük el előre, hanem mindig frissen használjuk. Ha túl sokáig áll az előre elkészített tojáshab, akkor annak nedvességtartalma is változhat, ami pedig ronthat a süti állagán. A tojáshabot érdemes a tésztába óvatosan, fokozatosan beledolgozni. Ehhez már egy sima szilikon lapát is elég.
Pár inspirációt itt gyűjtöttünk össze
1. A legjobb tojásfehérje öntet mézeskalácsok díszítéséhez
A mézeskalácsok a karácsonyi ünnepek elengedhetetlen édességei. Ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy ezeket a kis süteményeket szépen feldíszítjük. Hogy a díszítés tökéletes legyen, nagyon sok függ magától az öntettől is, annak állagától, minőségétől. A díszítéshez két típusú öntetet használtunk: egy sűrűbbet, amivel a kontúrokat formázzuk meg, és egy hígabbat, amivel a felületeket töltjük ki.
2. Hogyan készítsünk tökéletes, hibátlan vajas krémet
A vajas krém az egyik legelterjedtebb krém a desszerteknél. Az elkészítése nem kell, hogy nagyon bonyolult legyen, de nem árt azért felkészülni egy kicsit az egyes lépésekre.
Minden nap tipp ízletes fogásokra az egész családnak
Rövid videó kóstolók, ennek nem lehet ellenállni
Válasszon egy helyen a legjobb receptek közül