TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Édes krémek, öntetek Hogyan készítsünk tökéletes, hibátlan vajas krémet
Hogyan készítsünk tökéletes, hibátlan vajas krémet
Recept Hogyan készítsünk tökéletes, hibátlan vajas krémet
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   9.3.2023

Hogyan készítsünk tökéletes, hibátlan vajas krémet

A vajas krém az egyik legelterjedtebb krém a desszerteknél. Az elkészítése nem kell, hogy nagyon bonyolult legyen, de nem árt azért felkészülni egy kicsit az egyes lépésekre.

Sdílet na Facebooku

Alap recept

Az elkészítés egyszerű, első körben két alapanyag kell: vaj és cukor. Az arány ideális esetben 1:1. A vajat habosra verjük, hozzáadjuk a cukrot, ezzel is jó alaposan eldolgozzuk. A végeredmény egy lágy, vajas-cukros keverék. Ehhez még adhatunk vaníliaaromát, vagy akár tejfölt, pudingot...

Sokféle felhasználás

A vajas krémre mondhatjuk, hogy univerzális. Ahogy előbb is írtuk, vaj és cukor az alap, ami amolyan semleges ízt kölcsönöz a krémnek. Sokan mondják, hogy ez a vajas krém nagyon nehéz, ezért azt lágyítani szokták, pl. tojáshabbal, tejszínhabbal vagy pudinggal.

Szerencsére a vajas krém állaga lehetővé teszi, hogy számos desszert elengedhetetlen alapanyaga legyen. Torták, sütemények sok esetben elképzelhetetlenek vajas krém nélkül, de a piskótatészta vagy ízes rolád is sokszor készül vajas krémmel.

Akár muffinok díszítésére, töltésére is használhatjuk.

A hozzávalók megfelelő hőmérséklete

Az elkészítést előkészület előzi meg. Hideg alapanyaggal nem érdemes dolgozni, időt kell adni annak, hogy pl. a vaj felmelegedjen. Érdemes a vajat órákkal korábban kivenni a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen, így könnyebb vele dolgozni. Alapszabály, hogy minden hozzávalónak hasonló hőmérsékletűnek kell lennie, legyen szó pudingról vagy akár tejszínhabról.

A tökéletes állag

A krém egyik titka, hogy bizony azt verni kell. Ha fáradunk, érdemes robotgépet használni. Első lépésben a vajat és cukrot keverjük ki. Amikor már ezek összeértek, jöhet a többi hozzávaló. Lassan dolgozunk, fokozatosan adjuk hozzá a többi hozzávalót, ezzel érhető el a lágy állag.

A vaj biztosítja a tartós állagot. Ha a krém túl hígnak tűnik, akkor érdemes pár percre hűtőbe tessni.

Mit tegyünk, ha a krém kicsapódott?

Előfordulhat, hogy a krém nem sikerül, kicsapódik. Ilyenkor sem kell kétségbe esni, mert van lehetőség a javításra.

  1. Egyik megoldás a gőzfürdő – a krémet gőzfürdő fölé tesszük.
  2. Az edény alja ne érjen a forró vízhez – gőz felett szeretnénk a krémmel dolgozni
  3. Ha a vaj kezd felolvadni, vegyül le a gőzről.
  4. Ismét jó alaposan felverjük, hogy a hozzávalók alaposan elkeveredjenek.

Más változat is létezik, de ehhez több cukor és vaj kell. Az újabb adag vajat és cukrot kikeverjük, majd ezt adjuk hozzá a kicsapódott krémhez – természetesen kis adagokban.

Változatos krémek

Mivel. vajas krém a két alapanyagból elég semleges ízű, érdemes ízesíteni. Valaki pudingot kever hozzá, más csokikrémet vagy mogyorókrémet. A likőr és kókuszreszelék is remek választás.

A tökéletes végeredményt pár csepp ételfesték is elősegítheti.

A vajas krém elkészítése nem nagy feladat, de érdemes odafigyelni az elkészítésre. Ha betartunk pár alapszabályt, akkor a siker garantált.

1. A legegyszerűbb és legjobb karamellás krém pár perc alatt

A torta- és süteménykrémek elkészítése akár rémálom is lehet, még a tapasztalt szakácsok és háziasszonyok számára is. Hideg, lágy, krémes, csomómentes és finom kell, hogy legyen egyszerre. Próbálja ki ezt az univerzális, sűrített tejből és vajból készült krémet. Süteményekhez kitűnő, olyan még nem volt, hogy valakinek nem sikerült.

A recept ITT található

Recept A legegyszerűbb és legjobb karamellás krém pár perc alatt

2. Univerzális kakaós krém

Ha kakaó vagy csokoládé, akkor az mindig jöhet, bármilyen mennyiségben! Egyik nagy kedvencem ez az univerzális kakaós krém, amit bátran lehet édességekhez, süteményekhez, tortákhoz használni. Az elkészítése gőzfürdő felett kezdődik és nagyon egyszerű. Nem marad más hátra, mint eldönteni, mire is használjuk. Szerző: Mineralka

A recept ITT található

Recept Univerzális kakaós krém

3. Fantasztikus Raffaello krém

A nehéz, nagyon vajas krémek helyett érdemes kipróbálni a raffaello krémet. Puha, lágy, kókuszos, szinte minden édességhez, süteményhez illik. Sűrített tej, kókusz, vaj és fehér csokoládé alkotja, ez a mesternégyes pedig szerintem verhetetlen. Elkészítése kissé időigényes, de megéri a fáradozást. A sűrített tejet alaposan bele kell dolgozni a vaj és olvasztott csokoládé keverékébe, a végeredmény azonban magáért beszél.

A recept ITT található

Recept Fantasztikus Raffaello krém

4. Fantasztikus vaníliás-tejfölös-vajas tortakrém

A fantasztikus vaníliás-tejfölös-vajas tortakrém ideális ízesítője a tortalapoknak, tortakorpuszoknak és különböző süteményeknek. Krémes, lágy, vaníliás, finom… Minden megvan benne, amit egy tortakrémnek tartalmaznia kell. Én egyszerűen imádom, és szerencsére a család is meg van elégedve ezzel az alkotással. Néha két részre szedem, és az egyik felét kakaóval megbolondítom, a kész tortát pedig ezzel a kétféle krémmel díszítem.

A recept ITT található

Recept Fantasztikus vaníliás-tejfölös-vajas tortakrém

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása