A vajas krém az egyik legelterjedtebb krém a desszerteknél. Az elkészítése nem kell, hogy nagyon bonyolult legyen, de nem árt azért felkészülni egy kicsit az egyes lépésekre.
A vajas krém az egyik legelterjedtebb krém a desszerteknél. Az elkészítése nem kell, hogy nagyon bonyolult legyen, de nem árt azért felkészülni egy kicsit az egyes lépésekre.
Alap recept
Az elkészítés egyszerű, első körben két alapanyag kell: vaj és cukor. Az arány ideális esetben 1:1. A vajat habosra verjük, hozzáadjuk a cukrot, ezzel is jó alaposan eldolgozzuk. A végeredmény egy lágy, vajas-cukros keverék. Ehhez még adhatunk vaníliaaromát, vagy akár tejfölt, pudingot...
Sokféle felhasználás
A vajas krémre mondhatjuk, hogy univerzális. Ahogy előbb is írtuk, vaj és cukor az alap, ami amolyan semleges ízt kölcsönöz a krémnek. Sokan mondják, hogy ez a vajas krém nagyon nehéz, ezért azt lágyítani szokták, pl. tojáshabbal, tejszínhabbal vagy pudinggal.
Szerencsére a vajas krém állaga lehetővé teszi, hogy számos desszert elengedhetetlen alapanyaga legyen. Torták, sütemények sok esetben elképzelhetetlenek vajas krém nélkül, de a piskótatészta vagy ízes rolád is sokszor készül vajas krémmel.
Akár muffinok díszítésére, töltésére is használhatjuk.
A hozzávalók megfelelő hőmérséklete
Az elkészítést előkészület előzi meg. Hideg alapanyaggal nem érdemes dolgozni, időt kell adni annak, hogy pl. a vaj felmelegedjen. Érdemes a vajat órákkal korábban kivenni a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen, így könnyebb vele dolgozni. Alapszabály, hogy minden hozzávalónak hasonló hőmérsékletűnek kell lennie, legyen szó pudingról vagy akár tejszínhabról.
A tökéletes állag
A krém egyik titka, hogy bizony azt verni kell. Ha fáradunk, érdemes robotgépet használni. Első lépésben a vajat és cukrot keverjük ki. Amikor már ezek összeértek, jöhet a többi hozzávaló. Lassan dolgozunk, fokozatosan adjuk hozzá a többi hozzávalót, ezzel érhető el a lágy állag.
A vaj biztosítja a tartós állagot. Ha a krém túl hígnak tűnik, akkor érdemes pár percre hűtőbe tessni.
Mit tegyünk, ha a krém kicsapódott?
Előfordulhat, hogy a krém nem sikerül, kicsapódik. Ilyenkor sem kell kétségbe esni, mert van lehetőség a javításra.
Más változat is létezik, de ehhez több cukor és vaj kell. Az újabb adag vajat és cukrot kikeverjük, majd ezt adjuk hozzá a kicsapódott krémhez – természetesen kis adagokban.
Változatos krémek
Mivel. vajas krém a két alapanyagból elég semleges ízű, érdemes ízesíteni. Valaki pudingot kever hozzá, más csokikrémet vagy mogyorókrémet. A likőr és kókuszreszelék is remek választás.
A tökéletes végeredményt pár csepp ételfesték is elősegítheti.
A vajas krém elkészítése nem nagy feladat, de érdemes odafigyelni az elkészítésre. Ha betartunk pár alapszabályt, akkor a siker garantált.
1. A legegyszerűbb és legjobb karamellás krém pár perc alatt
A torta- és süteménykrémek elkészítése akár rémálom is lehet, még a tapasztalt szakácsok és háziasszonyok számára is. Hideg, lágy, krémes, csomómentes és finom kell, hogy legyen egyszerre. Próbálja ki ezt az univerzális, sűrített tejből és vajból készült krémet. Süteményekhez kitűnő, olyan még nem volt, hogy valakinek nem sikerült.
2. Univerzális kakaós krém
Ha kakaó vagy csokoládé, akkor az mindig jöhet, bármilyen mennyiségben! Egyik nagy kedvencem ez az univerzális kakaós krém, amit bátran lehet édességekhez, süteményekhez, tortákhoz használni. Az elkészítése gőzfürdő felett kezdődik és nagyon egyszerű. Nem marad más hátra, mint eldönteni, mire is használjuk. Szerző: Mineralka
3. Fantasztikus Raffaello krém
A nehéz, nagyon vajas krémek helyett érdemes kipróbálni a raffaello krémet. Puha, lágy, kókuszos, szinte minden édességhez, süteményhez illik. Sűrített tej, kókusz, vaj és fehér csokoládé alkotja, ez a mesternégyes pedig szerintem verhetetlen. Elkészítése kissé időigényes, de megéri a fáradozást. A sűrített tejet alaposan bele kell dolgozni a vaj és olvasztott csokoládé keverékébe, a végeredmény azonban magáért beszél.
4. Fantasztikus vaníliás-tejfölös-vajas tortakrém
A fantasztikus vaníliás-tejfölös-vajas tortakrém ideális ízesítője a tortalapoknak, tortakorpuszoknak és különböző süteményeknek. Krémes, lágy, vaníliás, finom… Minden megvan benne, amit egy tortakrémnek tartalmaznia kell. Én egyszerűen imádom, és szerencsére a család is meg van elégedve ezzel az alkotással. Néha két részre szedem, és az egyik felét kakaóval megbolondítom, a kész tortát pedig ezzel a kétféle krémmel díszítem.
Minden nap tipp ízletes fogásokra az egész családnak
Rövid videó kóstolók, ennek nem lehet ellenállni
Válasszon egy helyen a legjobb receptek közül