A húsvéti kalács sok családnál elengedhetetlen. A tészta finom és lágy, mégis kicsit tömény, amit akár sósan is fogyaszthatunk.
A húsvéti kalács sok családnál elengedhetetlen. A tészta finom és lágy, mégis kicsit tömény, amit akár sósan is fogyaszthatunk.
A kalácsnak sok változata létezik. Az egyik kulcsfontosságú lépés a megfelelő kelt tészta elkészítése. Ilyenkor érdemes a megszokott módszert választani. Ha a felfuttatott élesztővel van a legtöbb tapasztalat, akkor maradjunk ennél.
A megfelelő hőmérséklet is kulcskérdés – a szobahőmérsékletű hozzávalók használata az ajánlott. Érdemes a hozzávalókat előbb kivenni a hűtőből, hogy legyen kellő idejük felmelegedni.
A tej kivételt képez. A tej akkor jó, ha langyos, így fut fel leggyorsabban az élesztő. A tejet tejszínnel is helyettesíthetjük, a tészta így még lágyabb lesz.
A húsvéti kalácsot az ízéért is nagyon lehet szeretni. Pedig nincs benne semmi különleges. Sokan azt mondják, a mazsola és mandula az, ami ennyire finommá teszi. Megint mások a rum mellé teszik le szavazatukat.
A mazsolát kandírozott gyümölccsel vagy kandírozott narancs/citrom héjával is helyettesíteni lehet. Ettől kicsit különlegesebb lesz a kalács.
Az íz mellett az illatra is érdemes figyelni. A finom fűszerekkel csodás aromát tudunk kölcsönözni a kalácsnak. Ilyen lehet a fahéj, szerecsendió, ánizs, csillagánizs, szegfűszeg. A vaníliacukor is jó választás, de akár vaníliarudat is használhatunk.
Előfordulhat, hogy a kalács megreped. Ezt megelőzhetjük, ha a kalács tetejére egy keresztet vágunk. Éles késsel egész egyszerűen be kell vágni a kalács felületét. Ezen a vágási felületen keresztül a felesleges pára, így meggátolhatjuk a kirepedést. Sütés előtt a kalácsot érdemes felvert tojással átkenni.
Ha kivettük a kalácsot a sütőből, még egy lépés marad hátra. Szükségünk lesz olvasztott vajra és kevés rumra. A vaj és rum keverékével kell megkenni a kalácsot. Ettől nemcsak gyönyörűen fényes lesz, hanem az illata is csodás lesz, ráadásul kívülről ropogós marad. Nem marad más hátra, mint a kalácsot kihűteni.
A húsvéti kalács igazi ünnepi klasszikus lehet. Az elkészítése egyszerű, mégis megvan a maga trükkje. Az íz mellett nagyon sok múlik a megfelelő állagon és illaton is.
A legjobb kalácsok receptjeit itt gyűjtöttük össze:
1. Nagymama húsvéti tortája
Ezt a receptet nagymamámtól tanultam. Mindig ezzel várt minket húsvétkor, és meg is tanított az elkészítésére. Azóta ez a torta nem maradhat le az ünnepi asztalról, nagymama húsvéti tortája a mi ünnepünk részévé vált.
2. Húsvéti pászkakalács
A húsvéti pászkakalács a görög katolikus vallás gyakorlók számára elengedhetetlen kelléke a húsvéti készülődésnek. A pászkakalácsot megszentelés után, húsvétkor fogyasztják. Nagyon puha, nagyon finom, könnyű felszelni, és lehet készíteni sósan és édesen is. Most egy kis körtés és rumos ízvilággal gazdagítottam a kalácsot, felszeletelés után pedig egy kis vajjal és lekvárral megkenve is nagyon finom. Szerző: Triniti
3. Szaftos túrós kalács
Ez a finomság ünneptől, évszaktól függetlenül készíthető. Szaftos, puha, a siker pedig garantált! Szerző: Lacusin
4. Húsvéti kalács tojás nélkül
Ahány ház, annyi szokás, és bizony annyi húsvéti kalács recept. Valaki tojással, valaki tojás nélkül, valaki tejjel, valaki tej nélkül készíti. A variációk száma nagyon sok, így mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. Bár a tésztájába nem került tojás, a megkelt kalácsot felvert tojással kentem meg és mandulaszirommal díszítettem. A tésztájába rumba áztatott mazsolát is keverhetünk, de ez is elhagyható.
Rövid videó kóstolók, ennek nem lehet ellenállni
Válasszon egy helyen a legjobb receptek közül
Minden nap tipp ízletes fogásokra az egész családnak