TopReceptek.hu Ünnepek Húsvét Hogyan készítsünk tökéletes húsvéti kalácsot lépésről lépésre?
Hogyan készítsünk tökéletes húsvéti kalácsot lépésről lépésre?
Recept Hogyan készítsünk tökéletes húsvéti kalácsot lépésről lépésre?
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   2.4.2023

Hogyan készítsünk tökéletes húsvéti kalácsot lépésről lépésre?

A húsvéti kalács sok családnál elengedhetetlen. A tészta finom és lágy, mégis kicsit tömény, amit akár sósan is fogyaszthatunk.

A tészta helyes elkészítése

A kalácsnak sok változata létezik. Az egyik kulcsfontosságú lépés a megfelelő kelt tészta elkészítése. Ilyenkor érdemes a megszokott módszert választani. Ha a felfuttatott élesztővel van a legtöbb tapasztalat, akkor maradjunk ennél.

A hozzávalók ideális hőmérséklete

A megfelelő hőmérséklet is kulcskérdés – a szobahőmérsékletű hozzávalók használata az ajánlott. Érdemes a hozzávalókat előbb kivenni a hűtőből, hogy legyen kellő idejük felmelegedni.

A tej kivételt képez. A tej akkor jó, ha langyos, így fut fel leggyorsabban az élesztő. A tejet tejszínnel is helyettesíthetjük, a tészta így még lágyabb lesz.

A még finomabb ízért

A húsvéti kalácsot az ízéért is nagyon lehet szeretni. Pedig nincs benne semmi különleges. Sokan azt mondják, a mazsola és mandula az, ami ennyire finommá teszi. Megint mások a rum mellé teszik le szavazatukat.

A mazsolát kandírozott gyümölccsel vagy kandírozott narancs/citrom héjával is helyettesíteni lehet. Ettől kicsit különlegesebb lesz a kalács.

Az íz mellett az illatra is érdemes figyelni. A finom fűszerekkel csodás aromát tudunk kölcsönözni a kalácsnak. Ilyen lehet a fahéj, szerecsendió, ánizs, csillagánizs, szegfűszeg. A vaníliacukor is jó választás, de akár vaníliarudat is használhatunk.

Sütés előtti előkészületek

Előfordulhat, hogy a kalács megreped. Ezt megelőzhetjük, ha a kalács tetejére egy keresztet vágunk. Éles késsel egész egyszerűen be kell vágni a kalács felületét. Ezen a vágási felületen keresztül a felesleges pára, így meggátolhatjuk a kirepedést. Sütés előtt a kalácsot érdemes felvert tojással átkenni.

Utolsó lépés a tökéletes eredményhez

Ha kivettük a kalácsot a sütőből, még egy lépés marad hátra. Szükségünk lesz olvasztott vajra és kevés rumra. A vaj és rum keverékével kell megkenni a kalácsot. Ettől nemcsak gyönyörűen fényes lesz, hanem az illata is csodás lesz, ráadásul kívülről ropogós marad. Nem marad más hátra, mint a kalácsot kihűteni.

A húsvéti kalács igazi ünnepi klasszikus lehet. Az elkészítése egyszerű, mégis megvan a maga trükkje. Az íz mellett nagyon sok múlik a megfelelő állagon és illaton is.

A legjobb kalácsok receptjeit itt gyűjtöttük össze:

1. Nagymama húsvéti tortája

Ezt a receptet nagymamámtól tanultam. Mindig ezzel várt minket húsvétkor, és meg is tanított az elkészítésére. Azóta ez a torta nem maradhat le az ünnepi asztalról, nagymama húsvéti tortája a mi ünnepünk részévé vált.

A recept ITT található

Recept Nagymama húsvéti tortája

2. Húsvéti pászkakalács

A húsvéti pászkakalács a görög katolikus vallás gyakorlók számára elengedhetetlen kelléke a húsvéti készülődésnek. A pászkakalácsot megszentelés után, húsvétkor fogyasztják. Nagyon puha, nagyon finom, könnyű felszelni, és lehet készíteni sósan és édesen is. Most egy kis körtés és rumos ízvilággal gazdagítottam a kalácsot, felszeletelés után pedig egy kis vajjal és lekvárral megkenve is nagyon finom. Szerző: Triniti

A recept ITT található

Recept Húsvéti pászkakalács

3. Szaftos túrós kalács

Ez a finomság ünneptől, évszaktól függetlenül készíthető. Szaftos, puha, a siker pedig garantált! Szerző: Lacusin

A recept ITT található

Recept Szaftos túrós kalács

4. Húsvéti kalács tojás nélkül

Ahány ház, annyi szokás, és bizony annyi húsvéti kalács recept. Valaki tojással, valaki tojás nélkül, valaki tejjel, valaki tej nélkül készíti. A variációk száma nagyon sok, így mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. Bár a tésztájába nem került tojás, a megkelt kalácsot felvert tojással kentem meg és mandulaszirommal díszítettem. A tésztájába rumba áztatott mazsolát is keverhetünk, de ez is elhagyható.

A recept ITT található

Recept Húsvéti kalács tojás nélkül

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása