TopReceptek.hu Tészták Tortaalap Hogyan készítsünk tökéletes tortaalapot? Miért nem szabad lenyitni a sütő ajtaját közvetlenük sütést követően? Hogyan verjük fel a tojásfehérjét?
Hogyan készítsünk tökéletes tortaalapot? Miért nem szabad lenyitni a sütő ajtaját közvetlenük sütést követően? Hogyan verjük fel a tojásfehérjét?
Recept Hogyan készítsünk tökéletes tortaalapot? Miért nem szabad lenyitni a sütő ajtaját közvetlenük sütést követően? Hogyan verjük fel a tojásfehérjét?
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   14.2.2023

Hogyan készítsünk tökéletes tortaalapot? Miért nem szabad lenyitni a sütő ajtaját közvetlenük sütést követően? Hogyan verjük fel a tojásfehérjét?

Sokan szeretnek sütni, az édességek a családnak és barátoknak egyaránt nagy örömet tudnak okozni. Persze azért bizonyos kérdések mindig felmerülnek. Ebben a bejegyzésben a tökéletes tortaalapot vettük górcső alá. Általános tanács, hogy mindig kövessük a receptet.

Sdílet na Facebooku

Mindig kövessük a receptet

A cukrászok egyik legnagyobb titka abban rejlik, hogy pontos mennyiséget használnak az alapanyagokból. A mesterek persze az eredeti recepttel már kísérleteznek, attól kisebb-nagyobb mértékben eltérnek, de ehhez már elég nagy rutin kell. Kezdő cukrászoknak érdemes lépésről lépésre követni a recepteket, az abban leírtakat. Megnehezíti a dolgot, ha az eredeti recepthez képest pl. kevesebb cukrot szeretnénk használni. A cukor ugyanis nemcsak édessé teszi a tésztát, hanem a szaftosságát és puhaságát is befolyásolja.

A felvert tojásfehérjével kesztyűs kézzel kell bánni

Onnét tudjuk, hogy a tojáshab már kellően habos és kemény, hogy egész egyszerűen felfordítjuk azt az edényt, amiben habbá vertük. Ha a hab a helyén maradt, akkor elkészült, tökéletes. Ha már elkészült a tojáshab, akkor attól a ponttól kezdve nagyon óvatosan kell eljárni. Ha hirtelen és durva mozdulatokat használunk, akkor a hab összetörhet, ez pedig nagyban befolyásolhatja a torta, tészta állagát. A tésztát rögtön sütőbe kell tenni, ezzel elkerüljük, hogy a tojáshab idő előtt összeessen.

Recept elkészítése Hogyan készítsünk tökéletes tortaalapot? Miért nem szabad lenyitni a sütő ajtaját közvetlenük sütést követően? Hogyan verjük fel a tojásfehérjét?, lépés 1

Miért ne nyissuk ki rögtön a sütő ajtaját, ha megsült a tészta?

Tudjátok, miért nem szabad rögtön sütést követően lenyitni/kinyitni a sütő ajtaját? Miért érdemes legalább negyed órát pihentetni? Mert ellenkező esetben a torta formája összeeshet.

  1. Az összeesett tortakorpusz nem egy gusztusos látvány.
  2. Előfordulhat, hogyha sütés közben nyitjuk le a sütő ajtaját, a torta egész egyszerűen nem emelkedik meg, lapos és beesett marad.

Ha sütés közben változik a sütőben lévő hőmérséklet, akkor az befolyással lehet a tortaalap állagára és alakjára. Főleg a hirtelen hőmérsékletvesztés idézheti elő ezt a kellemetlen eseményt.

Hogyan kerüljük el a torta túlnövekedését?

Az tortakorpusz összeesése mellett a torta túlnövekedése, felpúposodás is problémát okozhat. Erre akkor kerül sor, ha:

  1. túl magas a sütési hőmérséklet
  2. valamilyen hideg hozzávaló is van a tésztában (tej, tojás, tejszín...)
  3. kevesebb nedves hozzávalót adtunk a száraz hozzávalókhoz, nem stimmelnek az arányok.

Ha tortát készítünk, akkor érdemes ezekre a trükkökre odafigyelni. Minél több tortát sütünk, annál magabiztosabbak leszünk és annál nagyobb eséllyel kerüljük el a hibákat.

A tökéletes tortakorpusz receptje itt található:

1. Kitűnő, egyszerű kakaós tortaalap

Annyira puha, annyira finom! Egyszerűen odavagyok ezért a kitűnő és egyszerű kakaós tortaalapért. Titka, hogy a tojásfehérjét a cukorral tényleg kemény habbá kell verni, a többi már gyerekjátél! Érdemes üvegedényt vagy fémtálat használni, így nem kell attól tartani, hogy a zsiradékmaradványoktól nem lesz tökéletes a tojáshab. A tortaalapot már kedvünk szerint formázhatjuk tovább. A tortát mindig rácsra fordítom ki, kihűtöm, félbe vágom, töltöm, bevonom, díszítem. Szerző: Karambola

A recept ITT található

Recept Kitűnő, egyszerű kakaós tortaalap

2. A tökéletes tortakorpusz Renytől

Mindig csodáltam a képeken látható tökéletes tortákat, és mindig úgy voltam vele, hogy szép és jó, de én nem vagyok született cukrász, és nekem biztos nem sikerül. Aztán rátaláltam egy végtelenül egyszerű receptre, kipróbáltam, és láss csodát, sikerült! Számomra ez a tökéletes tortakorpusz: lágy, puha, levegős, szép magas, akárhogy is fejezem be, a végeredmény már rossz nem lehet. Diótorta esetében a lisztet és a darált diót 3:1 arányban adom hozzá.

A recept ITT található

Recept A tökéletes tortakorpusz Renytől

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása