TopReceptek.hu Levesek Káposztaleves Klasszikus cseh kulajda: ismeri a gomba hozzáadásának trükkjét?
Klasszikus cseh kulajda: ismeri a gomba hozzáadásának trükkjét?
Recept Klasszikus cseh kulajda: ismeri a gomba hozzáadásának trükkjét?
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   11.3.2023

Klasszikus cseh kulajda: ismeri a gomba hozzáadásának trükkjét?

Csehországban minden családnak megvan a maga receptje erre a tökéletes, finom, burgonyás, gombás, tejszínes, édes vagy ecetes levesre. Univerzális recept nem létezik, de pár alapanyag azért adott. Nézzük meg, mi is kell hozzá.

A kulajda elképzelhetetlen tojás nélkül

A tojás kötelező eleme a levesnek. Arról viszont megoszlanak a vélemények, milyen állagban, formában.

  • Főtt tojás. A tojást külön kell főzni. A keménységéről is megoszlanak a vélemények, valaki szereti a folyós tojássárgát, valaki nem.
  • Buggyantott tojás. Ez már megkívánja a tapasztalatot. Ehhez egy elég nagy edényre van szükségünk, amiben a vízörvény közepébe törjük a tojást. A vízbe pár csepp ecet is kell, és arra is ügyelni kell, hogy a víz ne forrjon, mégis kellően meleg legyen. A tojást 2-3 percig kell ebben az örvényben hagyni, majd pedig hideg vízbe tenni.
  • Nyers tojás. Beletesszük a forró levesbe, majd egész egyszerűen elkeverük.

Olyan megoldás is létezik, hogy a nyers tojást közvetlenül a tányér aljára teszik, majd erre merik rá a forró levest.

Kapor

A kapor is kell a jellegzetes ízhez. Viszont ezt időzíteni kell. Ha a forrásban lévő levesbe tesszük, akkor sem az íze, sem a színe nem lesz az igazi. A friss kaprot akkor kell hozzáadni, amikor a leves már felforrt, sőt, azon már túl van és nem forr.

Gomba

A leveshez elsősorban szárított gombát kell használni, ez adja meg azt a jellegezetes, kissé savanykás-gombás ízt. A szárított gomba aromája erősebb. Persze létezik egy olyan trükk, amivel még savanykásabbá tehető a leves. Ha a gombát (vagy a gomba részét) ecetbe mártjuk és úgy adjuk hozzá, akkor a levesünk még finomabb lesz.

Mivel helyettesíthető a kapor

Ha a kapor nem jöhet szóba, mert pl. valaki ki nem állhatja a családban, akkor természetesen kapor nélkül is elkészíthető, de érdemes valamilyen zöldfűszerrel helyettesíteni. Ilyen lehet a petrezselyemzöld vagy a lestyán.

Sűrű vagy híg leves?

Erről megoszlanak a vélemények, de a lényeg, hogy a leves krémes legyen. A sűrű és hígabb változat is lehet kellően krémes és édes. A tejszín kell a megfelelő krémes állag eléréséhez, de vannak olyan receptek, ahol tejszínt nem adnak a leveshez.

A sűrítéshez liszt is használható, de akár ki is hagyható. Minden recept más.

A kulajda klasszikus cseh leves, ami akár fő fogásnak is megállja a helyét. Egyszerű recept, de univerzális megoldás itt sem létezik. Érdemes kísérletezni és a saját tökéletes leves megalkotni.

1. Kulajda, avagy tejszínes-gombás krumplileves friss kaporral

A kulajda az egyik leglaktatóbb leves, amit valaha ettem. Az íze igazán intenzív, amit az ecet, a tejszín és a gomba is tovább fokoz. A tejszínes-gombás krumplileves friss kaporral, a tetején buggyantott tojással annyira gazdag, hogy egy tányér után más ételt már nem is kívánok, teljesen eltelít. Főleg, ha egy szelet friss, forró, ropogós kenyeret is fogyasztunk hozzá. Remek választás a mindennapokra.

A recept ITT található

Recept Kulajda, avagy tejszínes-gombás krumplileves friss kaporral

2. Bögrés tejfölös gombaleves

A bögrés receptek nagyon népszerűek, főleg desszerteknél, édességeknél, de én legutóbb ezt a pompás bögrés tejfölös leves is kipróbáltam. A leves tényleg fantasztikus! Fűszeres, savanykás, tejfölös, frissítő, gombával és burgonyával. Ha maradt az előző főzés alkalmával alaplevünk, akkor pedig nyert ügyünk van! A fűszerezés, mint minden receptnél, csak rajtunk áll, és meg vagyok róla győződve, hogy ez a leves elronthatatlan!

A recept ITT található

Recept Bögrés tejfölös gombaleves

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása