Az egészséges és kiegyensúlyozott, mégis olcsó étkezés nem könnyű feladat. Sokan találkoznak ezzel a problémával. Szerencsére létezik néhány praktika, ami segíthet a low cost ebédek elkészítésében.
Az egészséges és kiegyensúlyozott, mégis olcsó étkezés nem könnyű feladat. Sokan találkoznak ezzel a problémával. Szerencsére létezik néhány praktika, ami segíthet a low cost ebédek elkészítésében.
Előnyös bevásárlás
Az olcsó főzés gyakorlatilag a boltokban kezdődik. Keressük az olcsó, de minőségi hozzávalókat. Érdemes szezonális alapanyagokat keresni, adott esetben azok olcsóbbak. Érdemes az exotikusabb hozzávalókat helyi alapanyagokra cserélni. Ez nemcsak olcsóbb megoldás, de akár jobb ízt is kölcsönözhet az ételnek.
A boltok a lejárat előtti termékeket általában olcsóbban árulják. Ha ezekre lecsapunk és még a lejárat előtt felhasználjuk, akkor máris spóroltunk.
Egyszerű ételek
Kevés hozzávalóból is lehet finom ebédet készíteni. Nem kell kompromisszumot kötni a minőség vagy tápanyagok javára. Ha kevesebb hozzávalóból főzünk, akkor máris spóroltunk. Ráadásul még időt is spórolunk.
A fehérjeforrás megválasztása
A legelterjedtebb fehérjeforrás a hús, azonban manapság nem olcsó. Szerencsére más is lehet fehérjeforrás. Ezek a hüvelyesek – lencse, bab, szója és társai. Ha jobban belegondolunk, akkor ezekből készült tésztát is vehetünk. A gabona, quinoa és hajdina is nagyon jó választás. Tápanyagban gazdag alapanyagok, a felhasználásuk módja pedig szinte végtelen.
Ha mégis a hús mellett döntünk, akkor érdemes a szeletelt hús helyett egész húst vásárolni, csirkemell és csirkecomb helyett egész csirkét. Bár ezek feldolgozása lehet, több időt vesz igénybe, de mégiscsak olcsóbb.
Tervezze meg az ebédet
Hatékony módszer a spórolásra, ha megtervezzük az étkezéseket. Így a bevásárlás is céltudatos, kisebb az esély arra, hogy felesleges dolgokat is megveszünk. Az is megoldás, ha egy alapanyagból többet veszünk az adott hétre, de többféle módon is elkészítjük.
Készítsen több adagot
Minden nap főzni kihívás, ráadásul nem olcsó mulattság. Ezért érdemes a heti főzéseket is megtervezni, ha pedig főzünk, akkor nagyobb adagokat, több napra. Ha netán valami megmarad, akkor azt adott esetben le is lehet fagyasztani.
A low cost ebéd főleg a tervezésről és kreativitásról szól. A tervezést bármikor el lehet kezdeni, ráadásul szezonális alapanyagokat is használhatunk. Ezzel még spórolhatunk is.
Rövid videó kóstolók, ennek nem lehet ellenállni
Válasszon egy helyen a legjobb receptek közül
Minden nap tipp ízletes fogásokra az egész családnak