TopReceptek.hu Sose mossuk meg a húst főzés előtt. Miért veszélyeztetné egészségét?
Sose mossuk meg a húst főzés előtt. Miért veszélyeztetné egészségét?
Recept Sose mossuk meg a húst főzés előtt. Miért veszélyeztetné egészségét?
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   15.2.2023

Sose mossuk meg a húst főzés előtt. Miért veszélyeztetné egészségét?

Az évek során hozzászoktunk ahhoz, hogy mindent meg kell mostni használat előtt, mert így szabadulunk meg a felszínen lévő baktériumoktól, mikroorganizmusoktól. Az emberek döntő többsége jár el így, legyen szó zöldségről, gyümölcsről vagy húsról. Talán már Ön is hallott arról, hogy ezt a mosást nem kéne. De miért nem? Ebben a cikkben elmagyarázzuk ennek hátterét.

A hús nem gyümölcs

Ha gyümölcsöt vagy zöldséget szeretnénk fogyasztani, akkor azt megmossuk. Főleg akkor, ha nem hőkezeljük, hanem rögtön megesszük. Még a bio zöldséget és gyümölcsöt is meg kell mosni. Nem tudjuk, ki ért hozzá a boltban, hogyan kezelték. Sőt, ha exotikus gyümölcsöket fogyasztunk, akkor még elővigyázatosabbnak kell lenni.

Ennek is köszönhető, hogy a hússal is így járunk el – használat előtt alaposan megmossuk. De a hús nem gyümölcs. A hús felületén természetéből fakadva is számos baktérium, mikroorganizmus található, ami képes arra, hogy minden mást is megfertőzzön a konyhában. Ez aztán különösen veszélyes a családra, főleg a gyerekekre és idősekre. A fertőzés émelygéshez, hányáshoz is vezethet.

A baromfihúsnál nagyon oda kell figyelni – ha megmossuk, akkor jelentősen növeljük a fertőzés veszélyét.

Miért nem szabad megmosni a húst

Ha legközelebb hússal fog dolgozni, kétszer is gondolja meg, hogy megmossa vagy sem. Folyó víz alá semmilyen húst nem szabad tenni! Legyen szó csirkéről, pulykáról, sertésről, kacsáról, marháról vagy halról, a mosást kerülni kell. A hőkezelés során minden felszínen található baktérium és mikroorganizmus elpusztul.

Elég, ha 71 fokon hőkezeljük a húst, a felszíni mikroorganizmusok elpusztulnak. Mosással nem pusztulnak el a felszíni baktériumok.

Víz alatt tovább szaporodnak a baktériumok

Amint megmostuk a húst, kezdetét is veszi a terjedés és szaporodás. Minden, amivel érintkezünk, megfertőződhet. Belekerülhet a poharakba, fiókokba, szekrényekbe, edényekbe.

Lehet, hogy a hús tisztának tűnik, de ez a valóságban azt is jelenti, hogy a mikroorganizmusok további felületeken is megtapadnak, majd tovább szaporodnak. Ez nemcsak gusztustalan, hanem veszélyes is. A legrosszabb, amit tehetünk, az a hús megmosása.

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása