TopReceptek.hu Ünnepek Húsvét Tökéletes húsvéti bárány: sütési tippek, receptek, akár sütőforma nélkül.
Tökéletes húsvéti bárány: sütési tippek, receptek, akár sütőforma nélkül.
Tökéletes húsvéti bárány: sütési tippek, receptek, akár sütőforma nélkül.
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   2.4.2023

Tökéletes húsvéti bárány: sütési tippek, receptek, akár sütőforma nélkül.

A családi tradíciók, szokások húsvét alkalmával is előkerülhetnek. A tojás hagyományos alapanyag, de a húsvéti bárány is sok családban ott díszeleg az ünnepi asztalon. Számos tipp és trükk létezik a tökéletes bárány elkészítéséhez, mi pedig elhoztuk nektek ezeket a kis sziporkákat.

Formával vagy forma nélkül?

A húsvéti bárány számos módon kerülhet az ünnepi asztalra. A nagy kérdés, hogy előre legyártott formát használjunk, esetleg saját magunk formázzuk meg ezt az édes fogást. A piacon és boltokban számos előre gyártott forma található, teflonból vagy szilikonból.

Az előre gyártott formák mellett saját magunk is elkészíthetjük ezeket a bárányokat. A megalkotás így időigényesebb, de a végeredmény ugyanúgy nagyon finom és nagyon szép. A kelt tészta ideális megoldás. Elég, ha kis „csigákat” vagy tekercseket készítünk, majd a bárány testét ezekből formázzuk meg. A szemet pl. mazsolával tudjuk helyettesíteni.

Az előgyártott forma előkészítése

A bárányforma sokaknál okoz fejtörést. Ha viszont kellő odafigyeléssel készítjük elő, akkor a végeredmény tökéletes lehet. Főleg az orr és fül rész a nagyon kényes, ezek törhetnek le a legkönnyebben. A formát vajjal vagy más zsiradékkal jó alaposan ki kell kenni, ráadásul érdemes a lisztel történő beszórásra is odafigyelni. Liszt helyett a kókuszreszelék vagy darált mogyoró/mandula is megoldás.

A tészta kiválasztása

Azt hiszem, nincs tökéletes tészta a húsvéti bárány elkészítéséhez, mert sok típusú tésztát lehet használni. A fő motiváció az, mit is szeretünk. A kalácstészta ideális választás, de a túrós, mandulás, esetleg piskótatészta is remek választás. Érdemes a saját kedvencünket felfedezni.

Legyen szó bármilyen tésztáról, érdemes réteslisztet választani. A rétestészta jobban megtartja az alakját/formáját. A lisztet használat előtt érdemes átszitálni, ettől a tészta is levegősebb lesz.

Varázslatos díszítés

Valaki az egyszerűbb díszítést kedveli, megint más a díszes, cukorral megszórt bárányt. A díszítésnek csak a kreativitás szabhat határt. A csokiöntet remek választás, de számos krém is rendelkezésre áll a tökéletes díszítéshez.

Hogy a bárány egyben maradjon

Az egyben sült tésztabárányoknál az egyik legnagyobb probléma, hogy nem lehet a tésztát egyben kiszedni a formából. Szerencsére már léteznek olyan előre legyártott formák, amik könnyíthetik ezt a feladatot.

Ha túl sok sütőpor kerül a tésztába, akkor az is előfordulhat, hogy a tészta megrepedezik. Fél kiló lisztre nagyjából egy csomag (13 g) sütőpor szükséges. A piskótatészta sütőpor nélkül is jó lehet, itt viszont az a lényeg, hogy a tojásfehérjét tényleg jó kemény habbá verjük.

A sült bárány igazi húsvéti szimbólum, sok családnál nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Számos változat létezik, mindegyiknek megvan a maga varázsa.

A legjobb húsvéti bárány recepteket ide gyűjtöttük:

1. A legegyszerűbb piskótabárány

Ezt az egyszerű, szinte fillérekből kivitelezhető desszertet minden évben elkészítem a családnak Húsvét alkalmából. A gyerekeknek és locsolóknak is nagyon tetszik. A legegyszerűbb piskótabárány méltó dísze és kelléke az ünnepeknek. Az elkészítése tényleg végtelenül egyszerű, és nem kell hozzá ezenkívül más, csak egy bárány alakú sütőforma. Egy kis szalag, egy kis porcukor, pár tojás és Húsvétra jellemző dísz, és már el is készült.

A recept ITT található

Recept A legegyszerűbb piskótabárány

2. Húsvéti túrós bárány

Örülök, hogy a konyhámban sok-sok sütőforma található, így minden egyes ünnep alkalmával elő tudom venni az éppen oda illőt. Húsvétkor már évek óta a húsvéti túrós bárányt készítem, ami igazán feldobja az ünnepi asztalt, és a locsolók is örülnek neki (nem beszélve a gyerekekről). A tésztájába túrót is teszek, ettől szerintem lágyabb és szaftosabb is lesz. Szinte szomorú vagyok, amikor fel kell vágni. Szerző: diduska

A recept ITT található

Recept Húsvéti túrós bárány

3. Húsvéti bárány sütőforma nélkül

Szerintem nem mindenkinek van kéznél bárány sütőforma, de még ekkor sem kell lemondani erről a verzióról. Íme egy remek ötlet arra, hogyan lehet egyszerű tésztagolyókból bárányt formázni. Nem kell más, mint világos és kakaós tészta. A világos tészta adja a bárányok testét, a kakaós tészta pedig a bárány fejét, fülét és végtagjait. Csak egy kis ügyesség kell, hozzá, és már el is készült! Szerző: Triniti

A recept ITT található

Recept Húsvéti bárány sütőforma nélkül

4. Húsvéti bárány kelt tésztából

A húsvét sosem unalmas, és ehhez a tradíciók, szokások mellett a szebbnél szebb dekorációk és ételötletek is hozzájárulnak. Ez a bárány egy kis örömet és játékosságot tud csempészni az ünnepi hangulatba, és szerintem az elkészítése is kellemes időtöltés. Én kifejezetten imádom, hogy a tésztából megformázhatom, a végén pedig alig várom, hogy készre süljön. Szerző: Triniti

A recept ITT található

Recept Húsvéti bárány kelt tésztából

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása