TopReceptek.hu Tészták Égetett tészta A legjobb karamellás képviselőfánk. Régi recept alapján, a gyerekkorom ízvilága.
A legjobb karamellás képviselőfánk. Régi recept alapján, a gyerekkorom ízvilága.
A legjobb karamellás képviselőfánk. Régi recept alapján, a gyerekkorom ízvilága.
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   3.2.2024

A legjobb karamellás képviselőfánk. Régi recept alapján, a gyerekkorom ízvilága.

Farsang közeledtével mindig készítek képviselőfánkot. A gyerekek nagyon szeretik, még az oviba is szoktam vinni.

55 perc
Elkészítés
20 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Karamellás krém:

5 evőkanál
kristálycukor
180 g
habtejszín (pontosan kimérjük)
250 ml
habtejszín

Vaníliaikrém:

400 ml
tej
1 csomag
vaníliapuding
4 evőkanál
kristálycukor
250 ml
habtejszín

Tészta:

50 g
vaj
200 ml
víz
csipet
150 g
finomliszt
4 db
tojás

Karamellás öntet:

125 g
kristálycukor
45 g
vaj
75 ml
habtejszín
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A krémeket előkészítjük, hűtőbe tesszük.
  2. A karamellás krémhez a cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a habtejszínt (180 g). Óvatosan adjuk hozzá, mert nagyon forró és nagyon tud „köpködni”. Amikor a karamell felolvadt, levesszük a lángról, lefedjük, kihűtjük. A nagyobb adag habtejszínt habbá verjük, majd elkeverjük a kihűlt karamellás tejszínnel. Ha túl híg, akkor el kell kezdeni kissé felverni.
  3. A vaníliás krémhez pudingot főzünk, kihűtjük. A habtejszínt felverjük, elkeverjük a pudinggal.
  4. A tésztához a vizet felforraljuk, hozzáadjuk a vajat. Amikor már a vaj felolvadt, hozzáadjuk a sót és a lisztet. Addig keverjük, amíg a tészta összeáll és el nem kezd leválni az edény oldaláról. Még egy percig égetjük, levesszük a lángról.
  5. Kissé kihűtjük, egyenként beledolgozzuk a tojásokat. A tésztát süteményes zsákba töltjük, sütőpapírral kibélelt tepsire megformázzuk a fánkokat. 200 fokos sütőben 10 percig sütjük, majd a hőfokot 180 fokra csökkentjük, újabb 10 percig sütjük.
  6. Elkészítjük az öntetet. A cukorból karamellt készítünk, hozzáadjuk a vajat. Amikor felolvadt és elkeveredett a karamellel, hozzáadjuk a tejszínt is.
  7. A kihűlt tésztát félbe vágjuk, rákenjük a vaníliás krémet, erre jön a karamellás krém, majd lefedjük a tészta kalapjával – ezt előtte karamellás öntetbe mártjuk.
  8. A fánkokat hűtőbe tesszük.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása