10 perces burgonyagombóc maradék burgonyából, liszt és tojás nélkül

Hozzáadta: TopPetra, 23.5.2019
Kategória: Előételek, falatkák, Főételek, Köretek, Sósak, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd, Burgonya, Nudli
KÜLDÖTT KÉPEK
A maradék főtt burgonyából legutóbb burgonyagombócot készítettem. Előnye, hogy köret és fő fogás is lehet egyszerre, ráadásul nagyon gyorsan, tényleg 10 perc alatt elkészük! Na jó, ha egy kicsit fel szeretnénk dobni (pl. vajon pirított vöröshagymával és szalonnával), akkor még egy kevés idővel számolni kell, de így is villámgyors! Anyukám pl. csak simán tejföllel fogyasztja, azt mondja, így az igazi. Szerző: Triniti
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 23.5.2019
Kategória: Előételek, falatkák, Főételek, Köretek, Sósak, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd, Burgonya, Nudli
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
Főtt burgonya
burgonyakeményítő
só
vaj, vöröshagyma, szalonna
- A főtt burgonyát lereszeljük.
- Ha nincs kéznél főtt burgonya, akkor a burgonyát puhára főzzük (nekem volt az előző napról jelentős mennyiségű főtt burgonyám, így sokkal gyorsabban végeztem a munkával).
- Hozzáadjuk a keményítőt, annyit, hogy a massza kellően puha legyen, így szépen meg tudjuk formázni a gombócokat (érdemes adagokban hozzáadni a keményítőt, a tészta akkor jó, ha egységes, a formázás során nem törik). 1 kg burgonyára kb. 250 g keményítő kell.
- A tésztát nem sózzuk, mert a só kivonja a nedvességet és így a tészta szétcsúszik, töredezeik a formázás közben.
- A megformázott gombócokat forrásban lévő sós vízbe tesszük. Megvárjuk, míg felúsznak a víz felszínére és további 2 percig főzzük. Ha a gombócok nagyobbak, akkor természetesen tovább.
- A tetejét vajon pirított vöröshagyma és szalonna keverékével szórhatjuk meg.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS