A legjobb házi hamburger

A feladat adott volt: a gyerekek hamburgert szerettek volna, olyat, amit a tévében is láttak: finom buci, vastag húspogácsa, rengeteg feltét. Eleget is tettem a kérésüknek, és elkészítettem a legjobb házi hamburgert. Legalábbis szerintük. A buci puha, a húspogácsa ízes, a feltétek pedig magukért beszélnek. Mindenki saját íze szerint pakolta bele a szószokat, sajtot, zöldségeket, így mindenki megtalálta a számára legfinomabbat. Szerző: Lacusin

Hozzáadta:, 23.1.2019
Kategória: Főételek, Péksütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept A legjobb házi hamburger

Hozzávalók

Buci:
360 gbúzafinomliszt
200 mllangyos tej
2 dbtojás
20 gélesztő
50 mlolaj
1 kv. kanálcukor
2 csipet
1 dbtojás kenéshez
1 ev. kanálszezámmag
Húspogácsa:
700 gdarált hús
ízlés szerint só
1 ev. kanálfűszerkeverék (bucikhoz, ízlés szerint. A füstös, pirospaprikás, borsos, köménymagos tökéletesen megfelel)
50 mlolaj
Befejezéshez:
jégsaláta levelek
100 gmajonéz
1 dbvöröshagyma
1/2 dbuborka
1 dbparadicsom
sajtszeletek
ízlés szerint csípős vagy egyéb szósz

Elkészítés menete

  1. Elkészítjük a bucit. Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, beleszórjuk a cukrot, elkeverjük, és megvárjuk, míg az élesztő felfut. Tálba öntjük, hozzáadjuk a tojást, az olajat, a lisztet és a sót. Akár kelesztőgépet is használhatunk.
  2. A tésztát meleg helyre tesszük, lefedjük, legalább egy órát kelesztjük. Ebből a mennyiségből 10-11 bucit kapunk. Kis adagokat szaggatunk ki a tésztából, majd megformázzuk őket.
  3. A cipókat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és további 30 percig pihentetjük. Felvert tojással megkenjük, szezámmaggal megszórjuk. 200 fokon kezdjük sütni, majd 5 perc elteltével 160 fokra csökkentjük a hőmérsékletet. Összesen 20 percig sütjük.
  4. A húspogácsához a hozzávalókat alaposan eldolgozzuk, 10-11 részre osztjuk, majd megformázzuk a pogácsákat. Serpenyőben, kevés olajon készre sütjük.
  5. A kihűlt bucikat félbevágjuk, majd kedvünkre megtöltjük a feltétekkel, szószokkal, húspogácsával. Miután elkészült, hurkapálcát szúrunk a közepébe, ezzel rögzítjük.