TopReceptek.hu Ünnepek Karácsony A legjobb tojásfehérje öntet mézeskalácsok díszítéséhez
A legjobb tojásfehérje öntet mézeskalácsok díszítéséhez
Recept A legjobb tojásfehérje öntet mézeskalácsok díszítéséhez
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   9.12.2020

A legjobb tojásfehérje öntet mézeskalácsok díszítéséhez

A mézeskalácsok a karácsonyi ünnepek elengedhetetlen édességei. Ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy ezeket a kis süteményeket szépen feldíszítjük. Hogy a díszítés tökéletes legyen, nagyon sok függ magától az öntettől is, annak állagától, minőségétől. A díszítéshez két típusú öntetet használtunk: egy sűrűbbet, amivel a kontúrokat formázzuk meg, és egy hígabbat, amivel a felületeket töltjük ki.

2 perc
Elkészítés
Alapanyagok

Hígabb öntet:

1 db
tojásfehérje (a „vége” nélkül)
100 g
(vagy egy kicsivel több, attól függ, mennyire híg) porcukor

Sűrűbb öntet (közepes):

1 db
tojásfehérje
150 g
porcukor
Recept elkészítése
Nyomtatás

Hogy könnyebb legyen dönteni, melyik öntetet is válasszuk, érdemes eldönteni, mire is szeretnénk használni:

          --> A hígabb öntetet többnyire mintázatok kitöltésére szolgált.

          --> A sűrűbb öntetet a mintázatok, kis keretek megformázásához használjuk.

Akkor neki is láthatunk az elkészítéséhez. A lépések egyszerűek, de nagyon fontosak.

  1. A porcukrot legalább 2x átszitáljuk.
  2. A tojásfehérjét a hígabb öntethez nagyobb pohárba tesszük. Azért kell ez a tojásfehérje, mert így a kapott öntet szép sima lesz.
  3. A tojásfehérjéhez hozzáadjuk az átszitált porcukrot. Kézi robotgéppel dolgoztam, a legkisebb fokozaton, de érdemes akár csak főzőkanalat használni. Addig dolgozzuk, amíg az öntet szép fényes nem lesz. Ez nem tart sokáig, maximum 1-2 perc. Ha a sűrű öntetet készítjük, akkor annak inkább „szakadnia” kell és nem folyni. A hígabb öntet, ahogy említettük, folyós, de mégis lehet vele dolgozni. Arra is ügyelni kell, hogy a tojásfehérjét a porcukorral nem habbá verjük, hanem öntetté. Ha „túlverjük”, akkor már nem tudunk vele formázni ;-).
  4. Ha az öntet mégis túl hígnak tűnik, akkor még egy kevés porcukrot adhatunk hozzá. Ha pedig túl sűrű, akkor kevés tojásfehérjével tudunk az állagán javítani. A képen mutatjuk, hogyan is kéne kinéznie az öntetnek: folyik, de mégse túlságosan.
  5. Amikor elkészültünk az öntettel, akkor süteményes zsákba töltjük, majd a megfelelő díszítő fel felcsatolását követően neki is láthatunk a díszítésnek.

TIPP:

-> Az öntetet érdemes kisebb adagokban több süteményes zsákba tölteni, és amíg nem használjuk, hűtőszekrénybe tenni. Fokozatosan vesszük ki a zsákokat a hűtőszekrényből, amikor éppen szükség van rájuk. Ha kint hagyjuk, akkor megsárgulhat, az állaga is változhat, és nehezebb lesz vele dolgozni.

-> Az öntetet érdemes még aznap felhasználni, amikor elkészítettük. A tojásfehérjének az állaga napról napra változik, így előfordulhat, hogy másnap már nem lesz vele könnyű dolgozni, és készíteni kell egy újabb adagot.

-> Ha az öntete hűtőszekrénybe tesszük és le is fedjük, akkor akár 2-3 napot is kibír. Az állaga ilyenkor is változhat, elfolyósodhat, ilyenkor egy kevés cukorral tudunk rajta javítani.

-> A díszítéshez a kezünket érdemes megtámasztani, és 70 ° - 90 ° szögben érdemes az öntetet felvinni.

-> Ügyeljünk arra is, hogy a díszítő feje ne érjen hozzá a tésztához, inkább valahogy a „magasból” vigyük fel az öntetet. Ellenkező esetben szétnyomhatjuk, és nem lesznek a csíkok olyan szépek és kerek formájúak, ahogy azt elképzeltük.

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása