TopReceptek.hu Édes főételek Gombócok Áfonyás kelt gombóc
Áfonyás kelt gombóc
Recept Áfonyás kelt gombóc
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   6.8.2016

Áfonyás kelt gombóc

Az áfonyás kelt gombóc biztosan a család kedvence lesz, hiszen az áfonya és a túró igazán ellenállhatatlanná teszi.

80 perc
Elkészítés
10 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Tésztához:

400 g
rétesliszt
½ csomag
élesztő
1 kv. kanál
cukor
1 kv. kanál
200 ml
tej
1 db
tojás

Töltelékhez:

300 g
áfonya (ízlés szerint más gyümölcs)

Befejezéshez:

200 g
túró
ízlés szerint porcukor
olvasztott vaj
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk. A kész kovászt összekeverjük a többi hozzávalóval és sima, nyúlós tésztává gyúrjuk. A kész tésztát konyharuhával lefedjük és meleg helyen körülbelül 45 percet pihentetjük.
  2. A megkelt tésztából kis golyókat formázunk, körülbelül akkorákat, hogy tenyerünkben elférjen. Mindegyik kis adagot kör alakúra gyúrjuk, a közepére helyezzük a gyümölcsöt és becsomagoljuk úgy, hogy kis gombócokat kapjuk.
  3. A gombócokat gőzben 10 perc alatt készre főzzük. Miután a gombócok megfőttek, egy villával kis nyílást szakítunk a gombócon, ezzel a felesleges pára elpárolog a gombócból és nem keményedik meg.
  4. A gombócokat egy tányéra tesszük, megszórjuk túróval, porcukorral, végül leöntjük az olvasztott vajjal.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása