Áfonyás kelt gombóc

Az áfonyás kelt gombóc biztosan a család kedvence lesz, hiszen az áfonya és a túró igazán ellenállhatatlanná teszi.

Hozzáadta:admin, 6.8.2016
Kategória: Desszertek
Áfonyás kelt gombóc

Hozzávalók

Tésztához:
400 grétesliszt
½ csomagélesztő
1 kv. kanálcukor
1 kv. kanál
200 mltej
1 dbtojás
Töltelékhez:
300 gáfonya (ízlés szerint más gyümölcs)
Befejezéshez:
200 gtúró
ízlés szerint porcukor
olvasztott vaj

Elkészítés menete

  1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk. A kész kovászt összekeverjük a többi hozzávalóval és sima, nyúlós tésztává gyúrjuk. A kész tésztát konyharuhával lefedjük és meleg helyen körülbelül 45 percet pihentetjük.
  2. A megkelt tésztából kis golyókat formázunk, körülbelül akkorákat, hogy tenyerünkben elférjen. Mindegyik kis adagot kör alakúra gyúrjuk, a közepére helyezzük a gyümölcsöt és becsomagoljuk úgy, hogy kis gombócokat kapjuk.
  3. A gombócokat gőzben 10 perc alatt készre főzzük. Miután a gombócok megfőttek, egy villával kis nyílást szakítunk a gombócon, ezzel a felesleges pára elpárolog a gombócból és nem keményedik meg.
  4. A gombócokat egy tányéra tesszük, megszórjuk túróval, porcukorral, végül leöntjük az olvasztott vajjal.