Áfonyás kelt tészta édes morzsával
Az áfonyás kelt tészta édes zsemlemorzsával egy kiváló édesség, amivel mindig meg tudom örvendeztetni a családot. Ez köszönhető a rugalmas, puha tésztának, valamint a vaníliacukros és porcukros édes morzsával megbolondított áfonyának. Télen az áfonya beszerzése nem a legolcsóbb mulatság, de ilyenkor az áfonyabefőtt is bátran használható, jól lecsepegtetve. Én nagyon örülök annak, hogy egyre több kelt tésztás édességet próbálok ki, és a jól bevált bejglik, kalács, bukták, aranygaluska, csavart tészták, édes csigák, kelt kuglófok mellett ezt a tepsis kelt tésztát is kipróbáltam. Sőt, az egyik kedvencünk lett.
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: Alexa96, 14.2.2017
Kategória: Desszertek, sütemények
ALAPANYAGOK
Tésztához:
20 gélesztő
60 gkristálycukor
300 gbúzafinomliszt
150 mltej
1 csomagvaníliacukor
csipet só (1/2 kv. kanál)
1 dbtojás
50 gmargarin
Továbbá szükségünk lesz:
300 gáfonya
Morzsa:
50 grétesliszt
50 gvaj
50 gporcukor
1 csomagvaníliacukor
Kell még:
kevés vaj a tepsi kikenéséhez
- Az élesztőt kevés tejbe belemorzsoljuk, hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, elkeverjük, majd a kovászt meleg helyen felfuttatjuk.
- Egy tálba beleszórjuk a maradék cukrot. Hozzáadjuk a vaníliacukrot, a sót, lisztet, a kovászt és a puha margarint.
- Hozzáöntjük a maradék tejet és sima állagú tésztát gyúrunk. A tésztát egy kendővel letakarjuk és meleg helyen megkelesztjük. Akkor jó, ha a duplájára kelt. Egy klasszikus tepsit vajjal kikenünk és ebbe rakjuk bele a kelt tésztát. A tésztát egyenletesen elegyengetjük a tepsin.
- Megszórjuk az áfonyával és a morzsával. A morzsát úgy készítjük el, hogy a hozzávalókat egy tálban kezünkkel elkeverjük, majd az ujjunkkal rámorzsoljuk az áfonyás tésztára. A süteményt 200 fokon 15-20 percig sütjük.
Szerző: Naďa I. (Rebeka)
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS