Áfonyás sütemény Nadi módra

Nemrég készítettem el ezt a pompás áfonyás süteményt, fagyasztott áfonyából. Az áfonyát barátnőmtől kaptam, egy részét még aznap felhasználtam (a friss áfonyával még finomabb a sütemény), a másik felét viszont csak hetekkel később. Ha nincs kéznél áfonya, a sütemény más gyümölccsel is tökéletes. A puha, lágy kelt tészta képezi az alapot, a feltét pedig szinte bármi lehet, amit jónak látunk. Szerző: Nadi

Hozzáadta:, 19.5.2019
Kategória: Desszertek, Sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Áfonyás sütemény Nadi módra

Hozzávalók

Tészta:
250 gbúzafinomliszt
1,5 dltej
20 gélesztő
75 gvaj
1 dbtojás
25 gporcukor
csipet só
370 g áfonya
olaj a forma kikenéséhez
zsemlemorzsa szóráshoz
Morzsához:
100 gliszt
100 gvaj
50 gkristálycukor

Elkészítés menete

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, hozzáadunk egy kevés cukrot, elkeverjük és felfuttatjuk.
  2. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a felolvasztott vajat, a tojást, a cukrot, csipet sót, a felfuttatott élesztőt, sima állagú tésztává gyúrjuk, lefedjük és legalább egy órát kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztes felületre tesszük, kinyújtjuk, majd kivajazott vagy kiolajozott tepsibe tesszük.
  4. A tésztát megszórjuk a zsemlemorzsával, áfonyával és az elkészített morzsával. 220 fokon kb. 10-13 percig sütjük.

Blogom: Vaření s Tomem