Almás-mazsolás zsemlefelfújt, avagy a cseh žemlovka

A cseh konyhának megvan a maga varázsa, és bizony az édességek terén is nagyot alkottak. Egyik ilyen hatalmas kedvenc a zsemlefelfújt, ami ebben az esetben száraz kalács, alma, mazsola, vaníliás tej és tojáshab segítségével készült el. A recept akkor is tökéletes, ha a család hozzá sem nyúlt a kalácshoz, az pedig egyszerűen kiszáradt. Szerző: Lacusin

Hozzáadta:, 12.5.2020
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Almás-mazsolás zsemlefelfújt, avagy a cseh žemlovka

Hozzávalók

1 dbfonott kalács
6 dbalma
2 ev. kanálkristálycukor
6 ev. kanállekvár
100 gmazsola
Vaníliakrém:
300 mltej
3 dbtojássárga
2 ev. kanálkristálycukor
1 kv. kanálvaníliakivonat
Hab:
3 dbtojásfehérje
1 ev. kanálkristálycukor
1 ev. kanállekvár

Elkészítés menete

  1. Előkészítjük a 24 cm átmérőjű, kör alakú sütőformát. Az alját sütőpapírral kibéleljük. A tepsit 180 fokra előmelegítjük.
  2. Az almát megmossuk, meghámozzuk, félbe vágjuk, csutkáját kiszedjük és vékonyra szeleteljük.
  3. A tejet a tojássárgával, cukorral és vaníliaaromával elkeverjük, majd addig melegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik és a hozzávalók szépen el nem keverednek.
  4. A kalácsot felvágjuk, kb. fél cent vastagra, kibéleljük vele a forma alját és meglocsoljuk a vaníliás tejjel. A kalács csodásan magába szívja az ízesített tejet, majd lekvárral megkenjük, rátesszük az almát, cukorral és mazsolával megszórjuk. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
  5. 20-25 percre betesszük a sütőbe. Amíg a felfújtunk sül, elkészítjük a tojáshabot.
  6. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, majd beledolgozzuk a lekvárt. A sütés vége előtt pár perccel kivesszük a felfújtat, szépen rákanalazzuk a habot, majd visszatesszük a sütőbe. Amikor a hab szép aranybarnára sül, készen vagyunk.