Almás pite nagymamám konyhájából

Recept Almás pite nagymamám konyhájából
KÜLDÖTT KÉPEK

Ahány ház, annyi almás pite recept, de abban szerintem egyet tudunk érteni, hogy az anyukák és nagymamák zseniálisan tudták/tudják elkészíteni. Szerencsére azóta én is édesanya lettem, ezt a receptet pedig ugyanúgy készítem, ahogy anyukám és nagymamám is készítik. A két puha tésztaréteg rejti a fantasztikus almás-fahéjas tölteléket. A vaníliacukor is csodás aromát kölcsönöz a pitének. Az egész kompozíció szívet melengető.

KÜLDÖTT KÉPEK
Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

Tészta:

600 grétesliszt
200 gporcukor
1 csomagsütőpor
2 dbtojássárga
2 ev. kanáltejföl
120 gvaj vagy margarint

Töltelék:

2,5 kgalma
2 csomagvaníliacukor
1 kv. kanálfahéj
100 gkristálycukor
4 dbtojásfehérje

Szükségünk lesz még:

porcukor szóráshoz

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. A tészta hozzávalóit tálba szórjuk és sima állagú tésztává gyúrjuk. A tésztából cipót formázunk, amit fóliába csomagolunk, majd legalább fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
  2. Az almát megmossuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Edénybe tesszük, hozzáadjuk a vaníliacukrot, kristálycukrot és a fahéjat, elkeverjük, majd az egészet puhára pároljuk. A puha almás keveréket levesszük a lángról és kihűtjük.
  3. A tésztát kivesszük a hűtőből és két részre osztjuk. Mindegyik tésztaadagot lisztes felületen tepsi nagyságúra nyújtjuk. A tepsis sütőpapírral kibéleljük, beletesszük az egyik tésztalapot.
  4. A tésztára rákanalazzuk az almás tölteléket, amibe előtte belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. Az almás töltelékre rátesszük a másik tésztalapot, villával párszor kibökjük, majd 190 fokos sütőben aranyszínűre sütjük. A tetejét sütés előtt egy kevés olajjal is megkenhetjük, de nem kötelező.
  5. A süteményt kihűtjük, tetejét porcukorral megszórjuk.
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás