Almás rácsos nagymamám konyhájából

A régi jól bebált receptek nagy becsben tartom, és igyekszem én is továbbadni gyerekeimnek. Ahányszor elkészítem a nagyitól és édesanyámtól tanult recepteket, mindig elmondom a családnak, kitől is merítettem az ötletet. Az egyik ilyen finomság ez a pompás almás rácsos nagymamám konyhájából. Én nagyon szeretem, ha az alma kicsit fanyarabb, amit aztán cukorral és fahéjas cukorral bátran ízesíthetünk. A finom szaftos almától a tészta is megpuhul, a felesleges nedvességet pedig a zsemlemorzsa is felszívja.

Hozzáadta:, 23.10.2017
Kategória: Desszertek, Sütemények
Almás rácsos nagymamám konyhájából

Hozzávalók

Tészta:
600 grétesliszt
300 gmargarin
200 gporcukor
2 dbtojás
1 dbsütőpor
Töltelék:
2 kgalma
150 gkristálycukor
2 csomagfahéjas cukor
Szükségünk lesz még:
zsemlemorzsa

Elkészítés menete

  1. A lisztből, margarinból, cukorból, tojásból és sütőporból tésztát gyúrunk, majd kb. 30 percig pihentetjük.
  2. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, megszórjuk a cukorral és fahéjas cukorral.
  3. A tésztát 3 részre osztjuk (az egyik lehet kisebb is). Egy mélyebb tepsit kivajazunk és liszttel beszórunk.
  4. Az egyik tésztaadagot tepsi nagyságúra nyújtjuk, beletesszük a tepsibe, egy kevés zsemlemorzsával megszórjuk, majd rákanalazzuk az almás töltelék felét.
  5. Rátesszük a másik kinyújtott tésztalapot, ezt is megszórjuk a zsemlemorzsával, és elegyengetjük rajta a maradék almás tölteléket.
  6. A maradék tésztából megformázzuk a rácsokat – kézzel hosszú hengereket formázunk, vagy a tésztát kinyújtjuk és vékony sávokra felvágjuk. 180 fokon 40 percig sütjük.
  7. Miután megsült, porcukorral megszórjuk.