Almás szelet tojáshabbal és dióval

Ezt a finomságot már évek óta készítem a család nagy örömére. Kicsik és nagyok egyaránt imádják, így elég gyakran készítem el nekik. Az almás szelet tojáshabbal és dióval az aránylag gyorsan elkészíthető finomságok közé tartozik. A tészta nem jelent nagy kihívást, az almás réteg is pikk-pakk elkészül, talán a tojáshab az, ami egy kicsi kihívást jelent. A tetején az aprított dió kellemes textúrát kölcsönöz az egyébként puha és krémes édességnek.

Hozzáadta:, 29.8.2018
Kategória: Desszertek, sütemények, Alma, Pudingos receptek, Gyümölcsös édességek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Almás szelet tojáshabbal és dióval

Hozzávalók

Tészta:
4 dbtojás
4 dbtojássárga
6 ev. kanálkristálycukor
200 grétesliszt
1 csomagsütőpor
100 mlvíz
100 mlnapraforgóolaj
csipet só
Töltelék:
1200 galma
1 ev. kanálcitromlé
1 csomagvaníliacukor
1-1,5 kv. kanálőrölt fahéj
50 gvanília ízű pudingpor
50-100 mlvíz- attól függ, mennyi nedvesség van az almában
Hab:
4 dbtojásfehérje
csipet só
8 ev. kanálkristálycukor
Szükségünk lesz még:
80 gapróra vágott dió

Elkészítés menete

  1. Elkészítjük a tésztát. A tojásfehérjét csipet sóval habbá verjük. Fokozatosan beledolgozzuk a cukrot. Amikor a tojáshab már kemény és fényes, a legkisebb fokozaton beledolgozzuk a tojássárgát, a vizet és az olajat, végül óvatosan belekeverjük a sütőporral elkevert átszitált lisztet. A tésztát kivajazott és liszttel beszórt kibélelt tepsibe öntjük (30 x 40 cm), 180 fokon 15 percig sütjük.
  2. Amíg a tészta sül, elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, negyedekre vágjuk, edénybe tesszük, hozzáadjuk a vaníliacukrot, a fahéjat és a vizet. Ha az alma elég édes, citromlevet is adhatunk hozzá. Először 50 ml vízzel öntjük fel, elkezdjük az almát párolni, és ha még kell víz, akkor még adunk hozzá. Amikor az alma már megpuhul, kása állagúra törjük.
  3. A pudingport 300 ml vízben csomómentesre keverjük és hozzáöntjük az almapüréhez. Pár percig főzzük, majd levesszük a tűzről. A kását kicsit pihentetjük és még melegen egyenletesen rákenjük a tésztára.
  4. A tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Ezután gőzfürdő felé tesszük és legalább 8-10 percig verjük. A tojáshabot az almás réteg tetejére kenjük, apróra vágott dióval megszórjuk és 150 fokon rovábbi 15 percig sütjük.

Blogom: Adkas