Almás szelet tojáshabbal

Ez az almás finomság talán kicsit eltér a megszokott almás édességektől, de mindenképp érdemes kipróbálni. A tésztája nagyon puha, az almás réteg elronthatatlan, a cukros sült tojáshab pedig könnyedséget kölcsönöz neki. Legutóbb egy vendégségbe vittem ajándéknak, és nagy sikert arattam vele. Még a házigazda is elkérte a receptet, és azóta már ő is elkészítette az almás szeletet tojáshabbal.

Hozzáadta:, 7.12.2017
Kategória: Desszertek, sütemények, Gyümölcsös édességek, sütemények, Alma
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Almás szelet tojáshabbal

Hozzávalók

Tészta:
300 grétesliszt
100 gporcukor
125 gvaj
3 dbtojássárga
1/2 csomagsütőpor
1 ev. kanáltejföl
Töltelék:
4-5 dbalma
200 mlvíz
100 gkristálycukor
1 csomagfahéjas cukor
2 csomagvaníliacukor
Tetejére:
3 dbtojásfehérje
6 ev. kanálporcukor

Elkészítés menete

  1. A lisztet a sütőporral, puha vajjal, cukorral és tojássárgával tészta állagúvá dolgozzuk. Ha a tejföl túlságosan kemény, akkor egy kevés tejföllel javíthatunk az állagán – nekem egy evőkanálnyi elég volt. A kész tésztát hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
  2. Az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, edénybe tesszük, 200 ml vízzel felöntjük, cukrozzuk és addig főzzük, amíg a víz el nem párolog. Ezután hozzáadjuk a fahéjat és a vaníliacukrot.
  3. A tésztát lisztes felületen tepsi nagyságúra nyújtjuk. Sütőpapírral kibélelt vagy kikent és liszttel beszórt tepsire tesszük, villával kibökdössük, majd 180 fokon 10 percig sütjük.
  4. 10 perc után kivesszük a sütőből, rákenjük az almás tölteléket és még további 15 percig sütjük.
  5. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, a porcukrot is beledolgozzuk. A hab szép fényes lesz. Ezt kenjük rá az almás tészta tetejére, visszatesszük a sütőbe, a hőfokot 120 fokra csökkentjük és még kb. fél órát sütjük. Közben azért rápillantunk a sütőre, mert minden sütő másképp működik, és ha már kezd nagyon barnulni a cukros tojáshab, kivesszük a sütőből.