„Angyalok könnye” túrótorta

Imádnivaló édesség, amit rokonaim „angyalok könnye” túrótortának neveznek, de találkoztam már a „gyöngyös torta” elnevezéssel is. A név onnét ered, hogy a sütést követően, ahogy a torta hűl, aranyszínű gyöngyök jelennek meg a tojáshab felszínén. A torta nemcsak ízre kiváló, hanem szemnek is szép pont ezeknek a könnycseppeknek vagy gyöngyöknek köszönhetően. Ünnepi édesség, és tényleg mennyei élmény. Bátran ajánlom mindenkinek!

Hozzáadta:, 13.7.2017
Kategória: Torták
„Angyalok könnye” túrótorta

Hozzávalók

Tészta:
1 bögrebúzafinomliszt
1 kv. kanálsütőpor
80 gvaj
1/2 bögrekristálycukor
1 dbtojás
Túrós töltelék:
500 gtúró
1/2 bögrekristálycukor
3 dbtojás sárgája
1 kv. kanálbúzadara
100 gtejföl
1 csomag vaníliacukor
Hab:
3 dbtojásfehérje
3 ev. kanálkristálycukor

Elkészítés menete

  1. A lisztet sütőporral elkeverjük, majd eldolgozzuk a vajjal. A tojást a cukorral habosra verjük, és elkeverjük a vajas-lisztes alappal. A tésztából cipót formázunk, fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A túrós töltelékhez az összes hozzávalót tálba tesszük és kézi mixerrel sima állagúra dolgozzuk. A habhoz a tojásfehérjét a cukorral habosra verjük.
  3. A tésztát kivesszük a hűtőből, sodrófával kinyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt tortaformába tesszük. A tészta jusson a sütőforma oldalaira is! Rákanalazzuk a túrós tölteléket.
  4. A töltelékes tésztát 180 fokos sütőben 20-30 percig sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, rátesszük a habot és további 10-15 percig sütjük. Vigyázzunk arra, hogy a tojáshab teteje ne égjen meg, éppen csak aranyszínűnek kell lennie.
  5. Ezután a sütőt kikapcsoljuk, ajtaját lenyitjuk és a süteményt legalább 1 órát a sütőben pihentetjük. Ne ijedjünk meg, a tojáshab kicsit összeeshet. Ha észrevesszük, hogy a hab teteje kezd túlságosan barnulni a forró levegőben, akkor vegyük ki a sütőből. Akkor tehetjük be a hűtőbe hűlni a tortát, ha már a tojáshab felszínén megjelennek a kis arany színű cukros cseppecskék. Ez akár 1-2 órát is eltarthat.