Aranygaluska fahéjjal és dióval

Amikor gyerek voltam, elég ritkán készített anyukám aranygaluskát. Most, hogy már én is háziasszony és anyuka vagyok, úgy gondolom, ez az édesség méltó helyet foglal el a család kedvenc főételeinek ranglistáján. Igaz, az elkészítése időigényes, mégis sokszor készítem, mert a gyerekek és a férjem imádják. Most egy kicsit meg is bolondítottam az eredeti, anyukámtól tanult receptet, és így készült el az aranygaluska fahéjjal és dióval. Vaníliapudinggal valami isteni, a fahéj és dió fantasztikus ízvilágot kölcsönöz neki.

Hozzáadta:, 8.12.2016
Kategória: Főételek
Aranygaluska fahéjjal és dióval

Hozzávalók

Tészta:
500 grétesliszt
60 gvaj
60 gkristálycukor
5 g
30 gélesztő
300 mlmeleg tej
1 dbtojás
100 mlnapraforgóolaj
100 gdarált dió
1 kv. kanálfahéj
Krém:
500 mltej
1 csomagvanília ízű pudingpor
ízlés szerint cukor

Elkészítés menete

  1. Egy kevés tejben elkeverjük a cukrot és a sót, majd belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, majd megvárjuk, míg a kovász felfut.
  2. Egy nagyobb tálban elkeverjük a lisztet, a vajat, a maradék tejet, a tojást, végül hozzáadjuk a kovászt és az egészet sima állagú tésztává gyúrjuk. Ha a tészta ragadna a kezünkhöz, nem gond, miután az aranygaluska megsült, puha és levegős lesz.
  3. A tésztát meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
  4. Miután a tészta megkelt, a tésztát kinyújtjuk és egy pogácsaszaggatóval kis korongokat szaggatunk ki belőle. A korongokat olajba mártjuk, és egy tepsire rakjuk. A korongokat szorosan egymás mellé rakjuk. A tetejét megszórjuk a dióval és a fahéjjal.
  5. Az aranygaluskát 220 fokos sütőben aranyszínűre sütjük.
  6. Az aranygaluskát vaníliapudinggal tálaljuk. Jó étvágyat!