TopReceptek.hu Hüvelyesek Bab Az egyik legfinomabb bableves. Ezzel senki sem lőhet mellé, igazi ünnepi finomság.
Az egyik legfinomabb bableves. Ezzel senki sem lőhet mellé, igazi ünnepi finomság.
Recept Az egyik legfinomabb bableves. Ezzel senki sem lőhet mellé, igazi ünnepi finomság.
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   11.3.2023

Az egyik legfinomabb bableves. Ezzel senki sem lőhet mellé, igazi ünnepi finomság.

A sűrű, ízes levesek listáján a bableves előkelő helyen szerepel, a magyar konyha pedig szintén rengeteg változatban ismeri. A Jókai bableves is tökéletes példa erre.

30 perc
Elkészítés
60 perc
Sütés/főzés
Sdílet na Facebooku
Alapanyagok
1 kg
füstölt csülök
2 db
sárgarépa
1 db
petrezselyem
kis darab
zeller
500 g
szárazbab
1 db
vöröshagyma
2 gerezd
fokhagyma
2 kávéskanál
fűszerpaprika
3 evőkanál
zsír
3 evőkanál
búzafinomliszt
só, bors, szegfűbors, babérlevél, zellerszár, lestyán ízesítéshez
tejföl
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A száraz babot előző nap vízbe áztatjuk. A csülköt hideg vízzel teli edénybe tesszük, puhára főzzük, kihűtjük. A csontról a húst lefejtjük, kisebb darabokra vágjuk vagy tépjük.
  2. A csülök főzőlevébe tesszük a leszűrt babot, majd elkezdjük főzni. Hozzáadjuk a gyökérzöldséget, fokhagymát, majd amikor már puha, a húst is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, további fűszerekkel ízesítjük.
  3. A zsírt felolvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma már lepirult, hozzáadjuk a lisztet és fűszerpaprikát. Egy merőkanál levessel felöntjük, elkeverjük, majd ezzel rántjuk be a levest.
  4. A megfőtt zöldséget kisebbre vágjuk, visszatesszük a levesbe.
  5. A levest tejföllel tálaljuk.

Tipp a leveshez:

A levest tovább lehet tésztával vagy csipetkével gazdagítani. A csipetke készülhet liszt, tojás, só és víz keverékéből, de sok esetben a tojást is elhagyják. Az így kapott tésztát belecsipegetik a levesbe.

A tejföl lágyítja a levest, akár bele is keverhetjük a csomómentesre kevert tejfölt a levesbe. Az is tökéletes megoldás, ha a tányérba szedett levesre egy nagy kanál tejfölt kanalazunk.

A bablevesbe csípős vagy csemege kolbászt is főzhetünk, egészben vagy karikázva.

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása