Az örök kedvenc sonkás sajttekercs

Az örök kedvenc sonkás sajttekercs egy olyan recept, amit már sok-sok éve készítek a családomnak, elsősorban ünnepekre, baráti összejövetelekre. Szerintem a lehető legegyszerűbb tölteléket használom ehhez a tekercshez, de szinte bármilyen sonkával, feltéttel és krémmel készíthető. Közkívánatra már kentem meg fokhagymás kencével, és tettem belé füstölt sonkát, húsos szalonnát, rukkolát, de még madársalátát is. Ez ízlés és gusztus dolga, de ha már megvan a sajtos alap, akkor a kivitelezés pofonegyszerű. Friss zöldséggel és ropogós kenyérrel szerintem verhetetlen előétel.

Hozzáadta:, 27.1.2017
Kategória: Előételek, falatkák, Sósak
Recept Az örök kedvenc sonkás sajttekercs

Hozzávalók

400 gtrappista vagy bármilyen kemény sajt
200 gvaj
4 x 100 gtömlős sajt
200 gsonka

Elkészítés menete

  1. A kemény sajtot egyben egy nylon zacskóba csomagoljuk, majd lobogó vízbe tesszük és addig hagyjuk benne, amíg meg nem puhul (ez 30-35 perc is lehet). Én ezt a módszert használom, de akár szeletelt sajtot is használhatunk, amit egy sütőpapírral kibélelt tepsire rakunk szorosan egymás mellé úgy, hogy a sajtszeletek szélei fedjék egymást, majd a sütőben megolvasztjuk.
  2. Ha az első módszer mellett döntöttünk, akkor a puha sajtot nyújtódeszkán kinyújtjuk, majd egy alufólia lapra tesszük. Ha sajtlapokat használunk, akkor a keletkezett sajtos alapot rakjuk az alufóliára. A vajat és a tömlős sajtot alaposan eldolgozzuk, sózzuk és borsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük.
  3. A sajtos krém felét rákenjük a sajtlapra, megszórjuk a szeletelt sonkával, erre kerül a krém másik fele, majd felcsavarjuk.
  4. A tekercset becsomagoljuk az alufóliával, majd hűtőbe tesszük. Miután megkötött, kicsomagoljuk, felszeleteljük, friss zöldséggel és kenyérrel tálaljuk.

A receptért köszönet kiváló szakácsunknak, Dorisának