Azonnal puha karácsonyi mézeskalács

Hozzáadta: TopPetra, 26.10.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Ünnepek, Karácsony, Karácsonyi desszertek, Mézeskalácsok
KÜLDÖTT KÉPEK
Mivel közelegnek az ünnepek, elkezdtem átnézni a régi receptjeimet és rátaláltam erre a mézeskalács receptre. Az elkészült sütemény tényleg fantasztikusan puha lett, a finom illatok pedig elárasztották az egész lakást. A díszítés még nem az igazi, azon még dolgozni kell, de ez a rögtön puha karácsonyi mézeskalács biztos az ünnepi asztalon lesz. Ha a díszítésben ügyesebb leszek, akkor nem kizárt, hogy ez lesz a karácsonyfadísz is.
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 26.10.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Ünnepek, Karácsony, Karácsonyi desszertek, Mézeskalácsok
ALAPANYAGOK
Mézeskalács:
200 gbúzafinomliszt
80 gporcukor
1 kv. kanálsütőpor
1 kv. kanálőrölt fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék
1 dbtojás
1 ev. kanálminőségi kakaó
2 ev. kanálméz
50 gvaj
Öntet - díszítés:
1 dbtojás fehérjéje
120 gporcukor
- Egy kisebb edényben alacsony lángon felolvasztjuk a vajat és a mézet, majd hozzáöntjük a száraz alapanyagokhoz. Egy főzőkanállal elkeverjük, és hígabb tésztát kell, hogy kapjunk. A kész tésztát legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. A tészta megköt, és egyszerűen lehet majd vele dolgozni. Puha, lágy és nem szakad.
- A tésztát 170 fokon sütjük. Mivel a tészta nagyon vékony volt, így 5 perc elég volt neki, hogy elkészüljön, de vastagabb tészta esetében a sütési idő akár 3-4 perccel is hosszabb lehet. A lényeg, hogy a tésztát ne süssük túl, mert akkor megkeményedik és keserű lesz.
- Amint megsült, kivesszük a sütőből, megkenjük a tojásfehérjével és kihűtjük.
- A díszítéshez a tojások fehérjét és a cukrot elkeverjük. Én ehhez nem robotgépet használtam, hanem kézzel készítettem el a habot a díszítéshez. A süteményeket tetszés szerint díszítjük – ehhez a masszát habzsákba tesszük és kis átmérőjű fejet használunk, vagy simán zacskóba töltjük és a zacskó sarkát levágjuk ügyelve arra, hogy a lyuk a lehető legkisebb legyen.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS