Banános álom (fotókkal)

A banános álom egy olyan habkönnyű desszert, aminek nagyon nehéz ellenállni. Puha és szaftos kakaós piskóta, jó sok banánpudingos krémmel és banánnal, mindez kakaós és klasszikus tejszínhabbal a tetején. A két tésztalap közé egy réteg erdei gyümölcsös lekvárt is csempésztem. A lekvár fanyarsága kellemesen harmonizál a banán és tejszínhab édességével. A recept kis pikantériáját a rummal meglocsolt tészta adja, de természetesen ez elhagyható, vagy alkoholmentes aromával is helyettesíthető. Jól lehűtve, a hűtőből kivéve a legfinomabb és legfrissítőbb.

Recept Banános álom (fotókkal)

Hozzávalók

Korpusz:
4 dbtojás
160 gkristálycukor
5 kv. kanállangyos víz
2 ev. kanálolaj
200 grétesliszt
2 ev. kanálkakaó
1/2 csomagsütőpor
lekvár a megkenéshez (inkább fanyarabb, erdei gyümölcsös)
Krém:
1 ltej
3 csomagbanán ízű pudingpor
2 csomagvaníliacukor
250 gvaj
10 - 11 ev. kanálporcukor
3 - 4 dbbanán
ízlés szerint rum
Kétszínű tejszínhab:
750 ml33%-os habtejszín
4 csomaghabfixáló
2 ev. kanálporcukor
2 ev. kanálkakaó

Elkészítés menete

  1. A tojások sárgáját a cukorral habosra verjük. Fokozatosan belekeverjük a vizet, az olajat, a sütőporral elkevert lisztet, végül a kakaót.
  2. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan belekeverjük a kakaós keverékbe.
  3. Az így kapott tésztát elfelezzük, majd mindegyiket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, 160 fokon készre sütjük. A tésztákat kivesszük a sütőből és kihűtjük.
  4. Az egyik tésztalapot rummal meglocsoljuk (a mennyiség ízlés dolga), megkenjük az erdei gyümölcsös lekvárral, lefedjük a másik tésztával, és ezt is meglocsoljuk a rummal.
  5. Elkészítjük a tölteléket: a tejben elkeverjük a vaníliacukrot és a pudingport. Sűrű, csomómentes pudingot főzünk. Miután megfőtt, levesszük a tűzről és kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra verjük és kanalanként beledolgozzuk a pudingba.
  6. A krém felével megkenjük a rumos tésztát, rátesszük a banánszeleteket és befedjük a maradék krémmel. A sütit hűtőszekrénybe tesszük és megvárjuk, míg megköt.
  7. Amikor a sütemény a hűtőszekrényben már kellő időt pihent, elkészítjük a kakaós tejszínhabot: 375 ml habtejszínt két csomag habfixálóval kemény habbá verünk, egy evőkanál porcukorral édesítjük, majd belekeverjük a kakaót.
  8. A kakaós tejszínhabot rákenjük a sütemény tetejére, elsimítjuk.
  9. Ezután elkészítjük a klasszikus tejszínhabot: 375 ml habtejszínt két csomag habfixálóval kemény habbá verünk, cukorral édesítjük. Ez kerül a kakaós tejszínhab tetejére, és óvatosan elsimítjuk.
  10. A süteményt ismét hűtőszekrénybe tesszük, lehetőség szerint egész éjszakára. Reszelt csokoládéval díszítjük, felkockázzuk és tálaljuk. Jó étvágyat!

A recceptért köszönet Dzejsik-nek és a varecha.sk oldalnak