Banános sajttorta karamellás öntettel

Hozzáadta: TopPetra, 4.1.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Gyümölcsös édességek, sütemények, Banán, Torták, Ünnepek, Szülinap, Édes torták, Legjobb desszertek, Sajttorta
Igazi csemege! Hideg, lágy krém, mascarpone, karamellás banán, karamellréteg... Ennek szerintem lehetetlen ellenállni! A lágy és édes textúrákat tökéletesen ellensúlyozza a kekszes-vajas alap, amibe apróra vágott pekándiót is tettem. Az egész sajttorta olyan, mint egy valóra vált álom. Nagyon szeretjük, és ajándékba is szívesen adom. Íme a nagy kedvenc, a banános sajttorta karamellás öntettel.
Hozzáadta: TopPetra, 4.1.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Gyümölcsös édességek, sütemények, Banán, Torták, Ünnepek, Szülinap, Édes torták, Legjobb desszertek, Sajttorta
ALAPANYAGOK
Banános réteg:
Sajtos réteg:
Karamell (1 bögre = 250 ml):
Tortaalap:
- Előkészítjük a kör alakú sütőformát, az alját sütőpapírral kibéleljük, az oldalát pedig vajjal kikenjük. Kívülről alufóliával bevonjuk, elég alaposan, mert vízben fogjuk hőkezelni/sütni az édességet és a víz nem kerülhet bele az édességbe, minden részt le kell fedni.
- A tortaalaphoz a kekszet apróra törjük, hozzáadjuk az apróra vágott diót és a vajat. Alaposan eldolgozzuk, majd ezzel béleljük ki a sütőforma alját. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.
- A banános réteghez a vajat a cukorral együtt felolvasztjuk, hozzáadjuk a vaníliaaromát, a rumot, végül a felkarikázott banánt. Óvatosan elkeverjük, hogy a banán ne törjön össze, majd rákanalazzuk a kihűlt kekszes-diós alapra.
- A krémsajtot a cukorral alaposan eldolgozzuk, majd belekeverjük a tojást és a vajat is. Jó alaposan eldolgozzuk, én kézi mixert használtam. Ezután adjuk hozzá a rumot és a vaníliakivonatot. A krémet rákanalazzuk a banánra. A formát tepsibe tesszük, a tepsit majdnem csurdultig vízzel felöntjük, visszatesszük a sütőbe és 180 fokon újabb 30 percig sütjük. Ezután a hőfokot 160 fokra csökkentjük és további 30-40 percig sütjük. A megsült tortát kivesszük a sütőből és kihűtjük (ez kb. 2 óra).
- Utolsó lépésben elkészítjük a karamellás réteget. A vízhez hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. Addig főzzük, amíg a cukor el nem kezd karamellizálódni. Amikor a cukor már szépen megbarnult, levesszük a tűzről és óvatosan belekeverjük a tejszínt. Vigyázzunk, mert eléggé „buborékozni” fog! Elkeverjük és visszatesszük a tűzre és forrástól számított kb. 5 percig főzzük, a térfogat legalább 1/3-dal csökkenni fog. Az így elkészített öntetet locsoljuk rá a kihűlt sajttorta tetejére.
- Hűtőszekrénybe tesszük, majd miután kihűlt, tálaljuk.
Forrás: Coolinarika