Baracklekvár, csupán két hozzávalóból

Már évek óta ezt a receptet használom. Sok baracklekvár nem fogy nálunk, de annyi pont igen, hogy a süteményekre, lekváros kenyerekre, palacsintára és egyéb finomságokra elég legyen. Tartósítószert nem használok, csupán az érett gyümölcsöt és nádcukrot. Én a gyümölcsöt már előző este előkészítem – kimagozom és beszórom cukorral – majd másnap ledarálom. Szerző: Karambola

Hozzáadta:, 3.7.2020
Kategória: Lekvárok, befőttek, Édesek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Baracklekvár, csupán két hozzávalóból

Hozzávalók

1 kgsárgabarack
400 gnádcukor

Elkészítés menete

  1. Bizony, csak gyümölcs és cukor, ebből készül a lekvár. Én a barackot előző nap este készítem elő: megmosom, fébe vágom, kimagozom.
  2. A barackot edénybe teszem, megszórom a cukorral, és egész reggelig így hagyom. A cukor mennyisége nincs kőbe vésve, ez inkább csak amolyan irányadó, adhatunk hozzá, de el is vehetünk belőle. Ízlés dolga.
  3. A barackot másnap ledarálom (előtte a kiengedett levet leöntöm, félreteszem), régi típusú húsdarálót használok.
  4. A barackot 3 edényre osztom szét, hogy gyorsabban elkészüljön. Az edényekbe elosztom a darálás előtt leöntött levet. Addig főzzük, amíg el nem éri a kellő sűrűséget.
  5. A lekvárral megtöltjük a steril üvegeket, alaposan lezárjuk, fejjel lefelé fordítjuk és lefedjük. 2 órát pihentetjük, visszaállítjuk, majd ismét lefedjük és megvárjuk, míg teljesen kihűl.