TopReceptek.hu Ünnepek Húsvét Biztonság kedvéért dupla adagot készítsetek belőle húsvétra. Isteni falatkák medvehagymával és sajttal.
Biztonság kedvéért dupla adagot készítsetek belőle húsvétra. Isteni falatkák medvehagymával és sajttal.
Recept Biztonság kedvéért dupla adagot készítsetek belőle húsvétra. Isteni falatkák medvehagymával és sajttal.
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   31.3.2023

Biztonság kedvéért dupla adagot készítsetek belőle húsvétra. Isteni falatkák medvehagymával és sajttal.

Teljesen mindegy, hogy vendégváró falatka lesz vagy a család örömére készítjük, a siker garantált. Ezek a kis medvehagymás-sajtos háromszögek mindenkit levesznek a lábáról.

10 perc
Elkészítés
20 perc
Sütés/főzés
Sdílet na Facebooku
Alapanyagok
21 g
friss élesztő
300 ml
langyos tej
500 g
búzafinomliszt
1 kávéskanál
kristálycukor
100 ml
olaj
1 db
tojás

Töltelék:

250 g
szobahőmérsékletű vaj
1 marék
friss medvehagyma
80 g
füstölt sajt (vagy más sajt, ízlés szerint)

Kenéshez:

1 db
felvert tojás

Szóráshoz:

szezámmal
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Az élesztőt kevés langyos tejbe morzsoljuk, adunk hozzá egy kanál cukrot. Felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, adunk hozzá egy csipet sót, hozzáadjuk az olajat, majd ráöntjük az élesztőt. Elkezdjük összedolgozni, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a langyos tejet. Tésztává dolgozzuk.
  2. Cipót formázunk, liszttel megszórjuk, lefedjük, egy órát kelesztjük.
  3. A töltelékhez a puha vajat az aprított medvehagymával alaposan elkeverjük.
  4. A megkelt tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, rákenjük a medvehagymás vajat, reszelt sajttal megszórjuk, a tésztát felcsavarjuk. Karikára vagy háromszög alakúra vágjuk.
  5. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, felvert tojással megkenjük, szezámmaggal megszórjuk. 200 fokon 15-20 percig sütjük. Jó étvágyat!

A medvehagyma Magyarországon is népszerű, szerencsére lelőhelyben gazdag az ország. A medvehagyma szereti a nedvesebb helyeket, erdőségekben gyakran előfordul. Akár patakparton is találkozhatunk vele, nagyon sűrűn növekszenek egymás mellett, a jellegzetes illattal.

Ügyeljünk arra, hogy természetvédelmi vagy védett területen ne induljunk el medvehagymát szedni. Érdemes felkutatni azokat a lelőhelyeket, ahol szabadon lehet a medvehagymát szedni.

A medvehagyma C vitaminban gazdag, eőrsíti az immunrendszert, antioxidáns és antibakteriális hatása is van. A fogyasztása ezért is ajánlott. A szakemberek szerint nyersen érdemes fogyasztani, pl. kenővajba keverve. A medvehagymát a virágzásig lehet szedni és fogyasztani.

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása