Bodzaméz

Recept Bodzaméz

Hozzáadta: TopPetra, 5.6.2018

Kategória: Lekvárok, befőttek, Édesek

KÜLDÖTT KÉPEK

Tudom, tudom, a méz nem így készül, de valahogy nálunk ez az elnevezés maradt meg. Hívhatjuk akár szirupnak is, ki hogy szereti, a lényeg, hogy nagyon finom, ízre, állagra és aromára is nagyon kellemes. A gyerekek is szeretik, kérik is rendszeresen a bodzamézes kenyeret, én pedig örömmel készítem el nekik. Az a szerencsém, hogy a régi családi ház udvarán elég sok a bodza, így nem okoz nagy gondot a virág beszerzése.

KÜLDÖTT KÉPEK

Hozzáadta: TopPetra, 5.6.2018

Kategória: Lekvárok, befőttek, Édesek

Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

Szükségünk lesz:

40 dbbodzavirág (kb. 12 cm-esek)
1 l víz
3 dbcitrom
1 kgkristálycukor

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. A bodzavirágot jó alaposan megmossuk. Lehetőleg olyan helyen szerezzük be a bodzavirágot, ahol a lehető legkevesebb szennyeződés éri.
  2. A megmosott virágok szárát eltávolítjuk, majd az így előkészített virágfejeket egy nagyobb edénybe tesszük (ha a bodzavirág kisebb, akkor többet használunk, nem 40-et, hanem arányosan többet). A virágra ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a citromok levét és alacsony lángon 10 percig főzzük.
  3. 10 perc után levesszük a tűzről és legalább 1 éjszakát pihentetjük. Másnak a virágokat kiszedjük az edényből, a levet kinyomkodjuk, a levet átszűrjük. A léhez hozzáadjuk a cukrot és kis lángon legalább 30 percig főzzük. Ha sűrűbb mézet szeretnénk, akkor tovább is főzhetjük.
  4. A kapott mézet üvegekbe töltjük, lefedjük.
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás