TopReceptek.hu Édes főételek Fánkok Böjt fánk, amilyet még nem evett. Túlszárnyal a klasszikus fánkon
Böjt fánk, amilyet még nem evett. Túlszárnyal a klasszikus fánkon
Recept Böjt fánk, amilyet még nem evett. Túlszárnyal a klasszikus fánkon
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

A fánknak számtalan receptje létezik nemcsak nálunk, hanem a világ számos pontján. A klasszikus mellett igazi különlegességekkel is találkozni.

TopPetra TopPetra    ·   16.2.2023

Böjt fánk, amilyet még nem evett. Túlszárnyal a klasszikus fánkon

A fánknak számtalan receptje létezik nemcsak nálunk, hanem a világ számos pontján. A klasszikus mellett igazi különlegességekkel is találkozni.

30 perc
Elkészítés
20 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok
525 g
búzafinomliszt
175 g
rétesliszt
300 ml
tej
120 g
vaj
60 g
kristálycukor
40 g
élesztő
1 csomag
vaníliacukor
1 kávéskanál
citrom reszelt héja
4 db
tojás
olaj
fahéj
Recept elkészítése
Nyomtatás
30 perc
Elkészítés
20 perc
Sütés/főzés

Hogyan készítsünk fonott fánkot

A fonott fánk elkészítése nem bonyolult. Szükségünk lesz klasszikus kelt tésztára. A tésztából kis adagokat szaggatunk ki, ezekből kisebb hengereket készítünk, majd kezdetét veheti a fonás. Bő olajban készre sütjük, sütés után porcukorral és fahéjjal megkenjük, lekvárral tálaljuk.

  1. A szobahőmérsékletű tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá 100 g átszitált finomlisztet, 15 percig pihentetjük. A többi hozzávalót is előkészítjük.
  2. Az olaj és fahéj kivételével minden hozzávalót eldolgozunk, az élesztőt is hozzáadjuk. Lágy, nem tapadós, rugalmas tésztát kell kapnunk.
  3. Golyót formázunk, kevés liszttel megszórjuk, lefedjük, 40 percig kelesztjük. A megkelt tésztából kis adagokat szaggatunk ki, ezekből golyót, majd hengert formázunk.
  4. Két, három vagy négy hengert/tésztafonalat fonunk egymásba. A kész fonott fánkokat 30 percig pihentetjük. Ügyeljünk arra, hogy a végeit alaposan összenyomjuk.
  5. Bő mennyiségű forró olajban minden oldalát megsütjük. Ez oldalankét kb. 3 percet jelent, ezalatt szép aranyszínű lesz. Érdemes egyszerre kevesebb fánkot sütni, mert sütés közben megnövekszenek.
  6. Papír törlőkendőre tesszük, majd miután kihűlt, porcukorral és fahéjjal megszórjuk.

 

Fonás közben érdemes arra is gondolni, hogy még kelni fog a fánk. Legyen a fonott fánk inkább kisebb, könnyebb vele dolgozni, kelés és sütés során megnő.

A fánkokat természetesen lekvárral is tölthetjük, de a Nutella vagy túrós töltelék is remek választás.

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása