Burgonyagombóc

A burgonyagombóc az egyik legkedvesebb köretem, amit húsokhoz tálalok. Ezekhez a gombócokhoz vegyesen használtam főtt és nyers burgonyát is. Mivel a nyers krumplit nagy lyukú reszelőn reszeltem le, a burgonyagombóc felületet kicsit „érdesebb” lett, de ezt mi így szeretjük. Anyukám például kis lyukú reszelőn reszeli le, de ez az ízén semmit sem változtat. Én egy kis vajjal és petrezselyemmel megszórva önmagában is fogyasztom. Annyira szeretem, hogy még húst sem kérek hozzá.

Hozzáadta:, 30.1.2017
Kategória: Köretek
Recept Burgonyagombóc

Hozzávalók

300 gfőtt burgonya
450 gnyers burgonya
1 dbtojás
2 kv. kanálsó + 2 kv. kanál só a főzéshez
3 púpos ev. kanálkukoricakeményítő
3 púpos ev. kanálzsemlemorzsa
3 púpos ev. kanálrétesliszt

Elkészítés menete

  1. 300 g burgonyát megpucolunk és sós vízben puhára főzünk, majd kihűtünk.
  2. A nyers burgonyát megpucoljuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a felesleges nedvességet kezünkkel kinyomjuk.
  3. A főtt burgonyát lereszeljük és hozzáadjuk a nyers burgonyához. Elkeverjük, a közepére egy mélyedést nyomunk és ebbe ütjük bele a tojást, beleszórjuk a keményítőt, lisztet, zsemlemorzsát, ízlés szerint sózzuk.
  4. A krumplis masszát tésztává gyúrjuk, közben vizet forralunk (hozzáadjuk a sót is). A krumplis tésztából evőkanállal kiszaggatott adagokból kezünkkel golyókat formázunk.
  5. A gombócokat forrásban lévő vízbe tesszük, és a gombócok nagyságától függően 12-15 percig főzzük.

Blogom: Vaření s Tomem