Burgonyás loksa

Az egyszerűségében van a burgonyás loksa szépsége. Főtt burgonya, liszt, só, na meg egy száraz serpenyő. A végén már csak egy kis vaj, és kész is a finom köret vagy fő fogás. Én lekvárral megkenve is nagyon szeretem, de szerintem önmagában a legfinomabb. Sőt, még pörkölthöz és gulyáshoz is ezt eszem kenyér helyett. Szerző: Danka

Hozzáadta:, 25.6.2020
Kategória: Előételek, falatkák, Főételek, Sósak
Recept Burgonyás loksa

Hozzávalók

főtt, kihűlt burgonya
búzafinomliszt
olvasztott vaj

Elkészítés menete

  1. A főtt burgonyát lereszeljük, sózzuk, majd elkezdjük hozzá adagolni a lisztet. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy a tészta már ne ragadjon.
  2. A kapott burgonyás tésztából tenyérnyi adagokat szaggatunk ki, a kis tésztaadagokbók golyót formázunk, a tésztagolyót pedig serpenyő nagyságúra nyújtjuk. Száraz, forró serpenyőben kezdjük el sütni.
  3. Ha már barna, szépen sült foltok jelennek meg a tésztalap alsó felületén, akkor megfordítjuk, és a másik oldalát is készre sütjük.
  4. Vajjal megkenjük, a vajas felével lefelé tányérra fordítjuk, majd ezt a felét is megkenjük a vajjal.
  5. A loksát felcsavarjuk, majd fogyasztjuk. Akár köretként, akár édes vagy sós szószokkal megkenve.