Citromos korongok

Ha már kissé unalmas a tipikus karácsonyi süteményözön és a karácsonyi ízek, akkor itt az ideje a csokoládét, fahéjat, csillagánizst, lekvárt leváltani egy üdítően más ízvilágra. Nálam ez a bevált recept a citromos korong. Finom, lágy és puha tészta ropogós köpenyben, finom citromos ízesítéssel. Egy kis mentalevéllel (ha egyáltalán beszerezhető) igazi különlegesség. Ha pedig akad otthon narancs- vagy citromlekvár, akkor valami mennyei.

Hozzáadta:admin, 2.11.2016
Kategória: Desszertek
Citromos korongok

Hozzávalók

A tésztához szükség lesz:
(a hozzávalók kiméréséhez 240 ml térfogatú bögrét használtam)
150 gpuha vaj
1/3 bögreporcukor
1/4 bögrecitromlé
2 kv. kanálreszelt citromhéj
1 kv. kanálvaníliakivonat (nem aroma)
1 és 3/4 bögrebúzafinomliszt
2 ev. kanálkukoricakeményítő
porcukor beszóráshoz

Elkészítés menete

  1. A puha vajat a cukorral habosra verjük, ez csupán néhány percig tart, hozzáadjuk a citromlevet, a  reszelt citromhéjat, a vaníliakivonatot és lassan elkeverjük. Beleszitáljuk a keményítővel elkevert lisztet és sima tésztává dolgozzuk a hozzávalókat.
  2. A tésztát henger alakúvá formázzuk és 2-3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik részt kb. 2 cm átmérő hengerré gyúrjuk. Természetesen, ha nagyobb korongokat szeretnénk, akkor a tésztát nagyobb átmérőjű hengerré formáljuk.
  3. A hengereket háztartási fóliába csomagoljuk és 30 percre fagyasztóba rakjuk. Közben a sütőt 180 fokra melegítjük, és 1-2 tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  4. A hengereket kivesszük a fagyasztóból és éles késsel felszeleteljük. Számolni kell azzal, hogy a korongok sütés közben megemelkednek. A korongokat 10-15 percig sütjük, akkor jó, ha aranyszínű.
  5. A korongokat kivesszük a sütőből és kihűtjük, majd porcukorral megszórjuk.
  6. A korongokat süteményes dobozban vagy zárható dobozban tároljuk

Forrás: Víkendovépečení