Citromos-mákos kenyér

Imádom házasítani az egyes ízeket, textúrákat. Ennek egyik remek példája a citromos-mákos kenyér. Nem titok, a tésztákába darált mák és citrom kerül (leve és reszelt héja). A gondosan összeállított tésztát kenyér sütőformába tettem, majd miután megsült, citromos-porcukros öntettel kentem meg. Díszítésnek még pár szelet citrom kerülhet a tetejére, és el is készült a finomság. Csak ajánlani tudom! Szerző: Petra

Hozzáadta:, 3.10.2019
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Citromos-mákos kenyér

Hozzávalók

Tészta:
4 dbtojás
200 gporcukor
80 golvasztott vaj
125 mlhabtejszín
1 dbcitrom reszelt héja és leve
170 gbúzafinomliszt
10 gdarált mák
1 csomagsütőpor
csipet só
Öntet:
200 gporcukor
3 ev. kanálcitromlé
2 ev. kanálforró víz

Elkészítés menete

  1. A tojásokat a porcukorral habosra verjük. Hozzáadjuk a felolvasztott vajat, a tejszínt, a citrom reszelt héját és levét. Alaposan eldolgozzuk.
  2. Ezután belekeverjük a mákkal, sütőporral és csipet sóval elkevert lisztet. A kész tésztát kivajazott és liszttel beszórt kenyér sütőformába tesszük (30x11 cm), elegyengetjük.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Miután megsült, kihűtjük és kifordítjuk a sütőformából.
  4. Elkészítjük az öntetet: a hozzávalókat jó alaposan eldolgozzuk, ezzel kenjük meg a kenyerünk tetejét. Az öntet helyett akár fehér csokoládét, vagy ha éppen kapni, citromos csokoládét, esetleg citromos öntetet is használhatunk.