Croissant diós töltelékkel - Fotókkal
Sokáig azt hittem, hogy a croissant elkészítése egy nagyon bonyolult művelet, egészen addig, amíg ki nem próbáltam ezt a receptet. A croissant diós töltelékkel felkerült az otthoni, gyakran elkészítendő édességek listájára. Készítettem már gyümölcsös, csokoládés és nutellás töltelékkel is, de nálunk a diós a nyerő. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók
Kovász:85 mltej
1 kv. kanálkristálycukor
7 gélesztőpor
Tészta:500 grétesliszt
200 mllangyos tej
2 dbtojás sárgája
50 gkristálycukor
120 gvaj
1 ev. kanálvaníliacukor
csipet só
1 dbcitrom vagy narancs reszelt héja
Töltelék:75 gporcukor
60 mlvíz
30 gvaj
125 gdarált dió
Elkészítés menete
- A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt. Elkeverjük, majd langyos helyre tesszük pihenni.
- Egy tálban elkeverjük a lisztet a csipet sóval, kristálycukorra, vaníliacukorral és a reszelt citrom vagy narancs héjával. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a kovászt, majd apránként a 200 m tejet és a puha, kockára vágott vajat. A tésztát simára dolgozzuk, ha jó, akkor a kézhez nem ragad.
- A tésztát liszttel megszórjuk, és meleg helyre tesszük (addig kelesztjük, míg nagyjából a térfogata duplája nem lesz).
- Elkészítjük a tölteléket. A vizet egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a cukrot és felolvasztjuk. Ha felolvadt, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a vajat. Ha a vaj felolvadt (folyamatosan keverjük), hozzáadjuk a diót. Jól elkeverjük és kihűtjük.
- A megkelt tésztát vékonyra nyújtjuk, kis téglalap alakokat vágunk belőle. A téglalapok egyik felét fél centiméterenként hosszában bevágjuk (ahogy az a képen is látható), a másik felére pedig egy kanál töltelék kerül. A téglalapokat felcsavarjuk, lehetőleg úgy, hogy a bevagdosott rész kerüljön felülre.
- A croissantokat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. Egy fóliával letakarjuk és még kb. 30 percig pihentetjük.
- A süteményeket felvert tojássárgával megkenjük, majd 175 fokon kb. 20-25 percig sütjük.
- A kész croissantokat kihűtjük, porcukorral megszórjuk és tálaljuk. Jó étvágyat!